Kultur
Könyvhét
Átadták a Szép Magyar Könyv 2013 verseny díjait
Egy kisfiú mesekönyvet nézeget a 85. Ünnepi Könyvhét és a 13. Gyermekkönyvnapok megnyitójának napján a fővárosi Vörösmarty téren 2014. június 12-én. Az idei eseménysorozatra 335 könyvújdonságot jelentetett meg 83 hazai, illetve 11 határon túli kiadó. A hazai kortárs irodalom legnagyobb seregszemléjén Budapesten 147 pavilonban mintegy 200 kiadó kínálja termékeit. MTI Fotó: Bruzák Noémi
 
    Budapest, 2014. június 12., csütörtök (MTI) - A 85. Ünnepi Könyvhét nyitó napján, csütörtökön adták át a Szép Magyar Könyv 2013 verseny díjait Budapesten.
 
    A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének tájékoztatása szerint a gyermekkönyvek kategóriájában Tóth Krisztina A londoni mackók című könyvét (kiadó: Csimota) találták a legjobbnak, míg oklevéllel ismerték el Dániel András Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém) (Pozsonyi Pagony), József Attila Csoszogi, az öreg suszter (Scolar), Kiss Ottó Szusi apó erdőt jár (Móra), valamint Varró Dániel és Agócs Írisz Nem, nem, hanem (Manó könyvek) című művét.
    Az ismeretterjesztő kiadványok mezőnyében két díjazott is volt: Gy. Balogh Ágnes, Frey György Péter, Kalmár Miklós, Kiss Zsuzsanna és Zsembery Ákos A történeti Műegyetem - The Historic Campus (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) című művét, valamint Körner András Hogyan éltek? (Corvina) című könyvét ismerték el a kitüntetéssel. Oklevél járt Piazza Gabriella és Hoitsy György Rákok, kagylók, csigák, tintahalak (Corvina) című művéért.
    Tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriában a díjat Bányai Éva és Varga Katalin Affektív pszichológia - az emberi késztetések és érzelmek világa (Medicina) című művének, valamint a Látszóbeton - Látványbeton (Terc) című kiadványnak ítélték. Oklevéllel ismerték el Bogár Lajos és Molnár Zsolt Az intenzív terápia gyakorlata (Medicina) és Bryan Magee Wagner világképe (Park) című művét, valamint A magyar művészet a 19. században - Építészet és iparművészet (Osiris) című kötetet.
    A szépirodalmi és ifjúsági könyvek kategóriájában nem osztottak ki díjat. Oklevelet kapott Ali Mafoma (Jámbor Judit) A paradicsom zöldje (Scolar) és Tandori Dezső Tandori light - elérintés (Scolar) című műve.
    A művészeti könyvek és albumok mezőnyében szintén csak oklevelet adtak ki, ebben részesült a Caravaggiótól Canalettóig (Szépművészeti Múzeum) című kiadvány, valamint Csapody Miklós Cseh Gusztáv (EXIT) című műve.
    A fakszimile, reprint és adaptált kiadványok kategóriában oklevéllel ismerték el Hermann Rückwardt Budapesti építészeti tanulmányok (Terc) című írását.
    A különdíjak közül köztársasági elnöki különdíjban részesült A magyar művészet a 19. században - Építészet és iparművészet (Osiris) című kötet, miniszterelnöki különdíjat kapott Gy. Balogh Ágnes, Frey György Péter, Kalmár Miklós, Kiss Zsuzsanna és Zsembery Ákos könyve, A történeti Műegyetem - The Historic Campus (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), és főpolgármesteri különdíjjal ismerték el Hermann Rückwardt Budapesti építészeti tanulmányok (Terc) című művét.
    Antall József Emlékdíjat kapott Katona Tamás és Ráday Mihály Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc emlékhelyei (Corvina) című kötete, Tamás László Emlékdíjban pedig Ali Mafoma (Jámbor Judit) A paradicsom zöldje (Scolar) című kötete részesült.
    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) alkotói különdíjait Békés Rozi (József Attila: Csoszogi, az öreg suszter (Scolar)), Gyulai Líviusz (Berecz András: Angyalfütty (Berecz Bt.)) és Vargha Balázs (Látszóbeton - Látványbeton (Terc)) kapta.
    Közönségdíjban részesült József Attila Csoszogi, az öreg suszter (Scolar) című könyv
 
 
A 3 emeletes mesekönyv és a Macskakirálylány lett a 2013-as Év Gyermekkönyve
 
    Budapest, 2014. június 12., csütörtök (MTI) - Darvasi László A 3 emeletes mesekönyv és Tamás Zsuzsa Macskakirálylány című művét tüntették ki a 2013-as Év Gyermekkönyvének járó díjjal az Ünnepi Könyvhét nyitó napján, csütörtökön - tájékoztatta az MTI-t a díjat odaítélő Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának (IBBY) Magyar Egyesülete.
 
    Az illusztrátorok közül Molnár Jacqueline-t díjazták az Év Gyermekkönyve díjjal Lackfi János Kapjátok el Tüdő Gyuszit! és Lázár Ervin A hét fejű tündér című kötetéért. A fordítók kategóriájában Pék Zoltánt ismerték el Sally Gardner A Hold legsötétebb oldala című könyvének magyarra ültetéséért. 
    Az Év kiadója elismerő oklevelet a Kolibri Kiadó kapta 2013-ban megjelentetett könyveiért.
    A Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében megrendezett díjátadón életműdíjjal tüntették ki Marék Veronikát, aki szerteágazó munkásságában írt meséket, gyermekregényeket, bábjátékokat, tévé- és rádiójátékokat, filmforgatókönyveket és diafilmeket, de készített társasjátékokat és kirakós kockákat is. Művei közé tartozik a Boribon és Annipanni, a Kippkopp és A kockásfülű nyúl sorozat, utóbbi képeskönyvként és animációs filmként is, Richly Zsolt rajzaival, illetve rendezésében. Műveit számos nyelvre, köztük japánra, koreaira és kínaira is lefordították - derül ki honlapjáról (www.marekveronika.hu).
    Az Év gyermekkönyve díjat Magyarországon az IBBY Magyar Egyesülete ítéli oda az előző év legjobb, legsikeresebb új magyar gyerekkönyveinek, illetve azoknak, akik kiemelkedőt nyújtottak a gyerekeknek szóló irodalom, illusztráció, könyvkiadás valamely részterületén. A díj célja a magyar gyermekirodalom kiemelkedő alkotóinak elismerése és elismertetése.
 
 
Forrás:MTI 2014. június 12., csütörtök 20:34 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu