Kultur
Görbe tükör 1989 
Karikatúra-kiállítás az Akvárium Klubban
Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára mutatja Dluhopolszky László Balog Zoltánról, az emberi erőforrások miniszteréről készült karikatúráját az osztrák-magyar határnyitás 25 évfordulója alkalmából rendezett Görbe tükör 1989 című budapesti kiállításon az Akvárium Klubban 2014. május 16-án. A tárlaton a rendszerváltoztatás és a kommunizmus bukása tárgykörben publikált magyar karikatúrák mellett az amerikai WittyWorld International című karikatúramagazin és évkönyv szerzőinek munkái is láthatók. MTI Fotó: Bruzák Noémi
 
    Budapest, 2014. május 16., péntek (MTI) - A határnyitás és a rendszerváltás időszakát mutatja be negyven korabeli karikatúrán keresztül péntektől az Akvárium Klubban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által rendezett, Görbe tükör 1989 című kiállítás.
 
    A mai generáció számára a szabadság már teljesen természetes, magától értetődő dolog, a bemutatott karikatúrák mégis felkeltik a fiatalokban az érdeklődést, azt az igényt, hogy az ábrázolt történelmi korszakkal és személyekkel megismerkedjenek - mondta el a tárlat pénteki megnyitóján a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.
    Balatoni Monika köszönetet mondott azoknak a művészeknek, akik annak idején 1989-et a fiatalok számára egy egészen máshogy értelmezhető valóságként rögzítették, mint amit a történelemkönyvek kínálnak. Az akkori karikaturisták a szatíra, a görbe tükör eszközeivel ábrázolták a korabeli valóságot, ami igen erős kritika volt - emlékeztetett.
    A negyven rajzot felvonultató kiállítás a Ludas Matyi alkotóinak munkáiból, az Új Szabad Száj szatirikus hetilapból és a Witty World International Cartoon Magazin a Kommunizmus bukása című különszámának anyagából idézi meg a korabeli politikai karikatúra esszenciáját. 
    A tárlat az Akvárium Klubban egy hónapig látható, majd az összes jelentős magyar egyetem aulájába és néhány német egyetemre is eljut - közölte Balatoni Monika.
   
 
 
 
Forrás:MTI 2014. május 16., péntek 12:05 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu