Hitpercek
Ferenc Pápa
Ferenc pápa világméretű erkölcsi mozgósításra szólította fel az Egyesült Nemzetek Szervezetét
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Vatikánváros, 2014. május 9., péntek (MTI) - A javak igazságosabb megosztását, a testvériség és a szolidaritás globális terjesztését szorgalmazta Ferenc pápa pénteken Ban Ki Munt az Egyesült Nemzetek (ENSZ) főtitkárát és az ENSZ szakosított szervezeteinek vezetőit fogadva a Vatikánban.
 
    Az ENSZ magas rangú képviselőihez intézett beszédében Ferenc pápa köszönetet mondott azért a nagy erőfeszítésért, amelyet a nemzetközi szervezet tesz a világbékéért, az emberi méltóság tiszteletben tartásáért, az emberek, főleg a szegényebbek és gyengébbek védelméért, valamint a harmonikus gazdasági és társadalmi fejlődésért. 
    Az egyházfő arra emlékeztetett, hogy ezek azok a Milleniumi Fejlesztési Célok, amelyeket az ENSZ még 2000-ben tűzött ki. 
    Ferenc pápa szerint azonban még túl sok nép ki van zárva a globális jólétből, az emberiség egy része mintegy "másodosztályba rekesztve" él. Éppen ezért az argentin pápa világméretű etikai mozgósításra szólította fel az ENSZ-t, hogy "bármilyen vallási vagy politikai véleménytől függetlenül a testvériség és a szolidaritás közös ideálját terjessze mindenekelőtt a szegények és a kiközösítettek érdekében". Hozzátette: a gondviselés által kapott javakat ingyenesen mindenkivel meg kell osztani.
    Ferenc pápa arra kérte az ENSZ-t, szálljon szembe az igazságtalanság összes megnyilvánulásával, ellenezze az egyesek kizárására épülő gazdaságot, a selejt és a halál kultúráját, amelyek "sajnos passzívan elfogadott szemléletté válhatnának".
    Az egyházfő célként fogalmazta meg azt, hogy tényleges és szerkezeti beavatkozás történjen a szegénységet és éhezést kiváltó okok megszüntetésére. Méltó munka biztosítását sürgette mindenki számára, megfelelő védelmet a családoknak és a környezetnek is.
    Ferenc pápa pénteken a világ számos országában szolgáló misszionárius szerzeteseket is fogadta. Nekik a "szegények, kiközösítettek, üldözöttek, az igazságra éhezők és szomjazók egyházáról beszélt". Olyan egyházi közösségeket sürgetett, amelyek "elsőbbséget és szeretetet biztosítanak a szegényeknek, megnyitva az egyház kapuit, hogy ide mindenki beléphessen és itt menedékre találhasson".
    "A változó világban megújuló és változó egyházra van szükség" - hangoztatta Ferenc pápa. 
 
 
 
 
Forrás:MTI 2014. május 9., péntek 13:19 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu