Kultur
Kiscsillag
felszabadult hangzás, közérzeti dalok az új lemezen
Leskovics Gábor, Ózdi Rezső, Lovasi András és Mihalik Ábel, a Kiscsillag zenekar tagjai (b-j) a budapesti A38 Hajón 2014. március 7-én, ahol interjút adtak az MTI újságírójának.
MTI Fotó: Mohai Balázs    Budapest, 2014. március 11., kedd (MTI) - Megjelent a Kiscsillag negyedik stúdióalbuma. A Szeles című anyagon az egyik legnépszerűbb hazai zenekar rátalált egy a korábbinál felszabadultabb hangzásra, emellett hangsúlyosabban fogalmaz közérzeti, közéleti témákban. Lovasi András és Leskovics Gábor (Lecsó), a két dalszerző elmondta az MTI-nek, miért.
 
    "Sejtettük, hogy a Kiscsillag útja, amit hobbizenekarként 2005-ben elkezdett, nem írható tovább, ennyi, három lemez volt a negyvenesek garázsrockot játszanak dologban. A legutóbbi album, a 2011-es Néniket a bácsiknak! esetében talán túlzottan is beleéltük magunkat ebbe a szerepbe, és szigorúan lenyestük az összes olyan ötletünket, ami nem fért bele az általunk kitalált kiscsillagos szerepjátékba" - idézte fel Lovasi András énekes, gitáros, dalszerző.
    Leskovics Gábor (ének, gitár) azt mondta, kicsit unták is a korábbi hangzást, meg tetszettek nekik azok a számok, amelyekben több volt a vokál, illetve az akusztikus és billentyűs hangszer. Így került képbe Császári Gergő (Erik Sumo Band, Magyar Császári Pillanatművek), aki az új lemezen közreműködött több hangszeren és vokalistaként, és így lesz ezentúl a Kiscsillag-koncerteken is. Császári Gergő játszott már Kiscsillag-dalokat Lovasi és Háy János két éve Kaposváron bemutatott zenés darabjában, a Kézben.
    "Tövisházi Ambrus, a lemez producere addig turbózta a hangzásunkat, amíg nyilvánvalóvá vált, ezt élőben nem fogjuk tudni visszaadni, kell valaki még" - tette hozzá Lecsó, aki mellesleg 31 éve a Pál Utcai Fiúk frontembere.
    Tövisházi (Péterfy Bori & Love Band, Erik Sumo Band) volt az első két Kiscsillag-lemez producere is, a Néniket a bácsiknak! hangkeverése és masteringje viszont egy német hangmérnökkel, illetve egy dzsesszzongoristával készült. "A jó kapcsolat megmaradt, hogy mást ne mondjak, kiadóként érintve vagyok a Péterfy Bori-projektben. Tavaly nyár végén Ambrus jelentkezett a munkára, nekünk csak egy feltételünk volt, hogy az elejétől a végéig velünk legyen a lemez készítésénél" - jegyezte meg Lovasi András.
    A Kiscsillag szinte önkéntelenül a Kispál és a Borzot idézi, ez nem is lehet másként, hiszen mind a négy tag zenélt a tevékenységét 2010-ben felfüggesztett csapatban (Lovasi mellett Ózdi Rezső basszusgitáros a korai időszakban, Mihalik Ábel dobos a végén, Leskovics Gábor pedig állandó közreműködő volt). A Szeles című lemez valamennyi szövegét Lovasi írta, ezek a korábbiaknál hangsúlyosabban feszegetnek közérzeti, közéleti témákat a mai Magyarországról. A címadó szerzeményben felveti például, hogy "hol van a boldogság, mi van a boldogsággal".
    "Ez a lemez integetés annak a távolodó és valaha lehetségesnek tűnő álmomnak, hogy egyszer klassz lesz itt élni a jóakaratú embereknek. Szerintem mostanában nem lesz az, legfeljebb azoknak, akik szeretnek politikai vezércikkeket olvasgatni, és elhinni azt, ami azokban van" - fogalmazott Lovasi András.
    Kitért arra, hogy közérzeti dalok akár a Kispál, akár a Kiscsillag eddigi lemezein is voltak, csak talán most jobban összefügg a dalok motívumrendszere és inkább egy irányba mutatnak együtt. Több dal Lovasi régóta készülő második szólólemezéről került át, ezek közé tartozik a Mi lehet?, amelynek egyik sorában a Kispál és a Borz 1992-es lemeze, a Föld kaland ilyesmi "kényszer, érdek, ösztönélet" hármasa köszön vissza. "Ez visszatekintés arra az időszakra, amikor 20 évesek voltunk és három fekete fabábúnak láttam őket, azóta a fejünk kalitkájába zárt pintyek lettek".
    A Ki találja meg? westernes-countrys zenéjében a szöveg a mai politikai elit erkölcsét bírálja, az Ollé, ollé című dalban pedig a jövőt kutatva egy zenészkollégának, Ákosnak jut fricska: "2084-ben, mint addig minden évben, Ákos után tűzijáték". Lovasi utóbbival kapcsolatban megjegyezte: ezt még akkor írta, amikor nem lehetett tudni, mi lesz 2013. augusztus 20-án az ünnepi program. "Úgy örültem, hogy eltaláltam, nem volt szívem kihagyni a dalból".
    A Kiscsillag pénteken és szombaton az A38 hajón dupla teltházas koncerten mutatta be a Szelest a közönségnek, az album mind a tizenkét dala elhangzott. A két esten Császári Gergely mellett a Teslavox zenekarból ismert Hámori Benedek működött közre, utóbbi ütőhangszereken.
    A Szeles áprilisban vinylen is megjelenik a Megadó Kiadónál. A zenekar tavasszal a vidéki klubkoncertek mellett folytatja Idáig tudom a történetet című "színházszerű" fellépéssorozatát. Utóbbiban Vedres Csaba zongorista, valamint alkalmanként más-más vendégénekesnők (Péterfy Bori, Németh Juci, Pásztor Anna) is közreműködnek.
    A Kiscsillag fele, Lovasi és Ózdi érintett a Kispál és a Borz idei "feltámadásában": a zenekar júniusban a Fishing On Orfű fesztiválon első három-négy lemezéről fog játszani a két másik alapító taggal, Kispál Andrással és Bräutigam Gáborral.
    
 
 
 
Forrás:MTI 2014. március 11., kedd 9:11
 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu