Hitpercek
I. Bartolomaiosz
a válságot nem lehet megoldani, ha nem fordulunk Isten és egymás felé
Áder János köztársasági elnök (j) fogadja I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkát a Sándor-palotában 2014. március 3-án.MTI Fotó: Soós Lajos
 
    Budapest, 2014. március 3., hétfő (MTI) - A világban tapasztalható válságot nem lehet megoldani, ha nem fordulunk szeretettel Isten és embertársaink felé - mondta I. Bartolomaiosz, Konstantinápoly egyetemes pátriárkája a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) tartott előadásában hétfőn Budapesten.
 
    A pátriárka Ítélet és tisztánlátás az Újszövetségben című előadásában rámutatott: ha az emberek erőszakot alkalmaznak és önzően befelé fordulnak, akkor nem lehet sikeres a társadalom, mert "csak egymással szeretetben vagyunk képesek megoldani az emberiség felmerülő problémáit".
    I. Bartolomaiosz felhívta a figyelmet arra: erőfeszítéseikkel szeretnének hozzájárulni a természeti környezetet megmentéséhez, mert "bárki is felborítja a Föld természetes rendjét, az mások életét veszélyezteti" és bűnt követ el. 
    Megjegyezte: a természetkárosítás elsődleges oka a helytelen emberi viselkedés, ezért növelni kell az emberekben a természet iránti felelősség érzését, mert ez minden emberre kiterjedő kötelesség. 
    A konstantinápolyi egyetemes pátriárka emlékeztetett: elődje szeptember elsejét jelölte ki arra, hogy a hívek imádkozzanak a teremtett világért. Ennek jegyében tartottak több ökológiai szemináriumot, valamint nyolc vallásközi szimpóziumot a tengerek és folyóvizek megvédése érdekében.
    Szólt arról, hogy az ökumenikus pátriárkátust 1700 éve hozták létre, és akkor a negyedik ökumenikus zsinat úgy döntött: a konstantinápolyi püspöknek elsődleges helye lesz az ortodox püspökök között.
    Felhívta a figyelmet: csütörtöktől vasárnapig rendezi meg a konstantinápolyi pátriárkátus a pánortodox szinódus előkészítéseként az ortodox egyházi vezetők találkozóját, ahol felvetik egyebek mellett a közel-keleti kérdést.
    Előadásában kiemelte: Jézus nem azért jött a Földre, hogy elítélje a világot, hanem hogy üdvözüljenek az emberek általa. 
    Jézus eljön majd egy napon, hogy megítélje az embereket, akiket annak alapján mér meg, hogy milyen életet éltek, azonban "Isten szeretete még azokat is átöleli, akik nem üdvözülnek" - fogalmazott.
    I. Bartolomaiosz rámutatott: minden bűnt meg lehet bocsátani, mintha soha meg nem történt volna, azonban Isten nem akarja megakadályozni az embert szabad akaratában, amit ő adott neki, ezért az emberek dönthetnek úgy is, hogy úgy élnek, hogy ne kapják meg az örök életet - tette hozzá.
    Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter az egyházi vezetőnek megköszönte magyarországi látogatását és előadását. Ennek során megemlítette: politikusok és tudósok részfelelősséget tudnak vállalni, "de az egészért való felelősség különös kiváltság és megbízatás", márpedig az ökumené szó szerinti értelme: "az egész lakott Föld".
    A miniszter úgy fogalmazott: azért létezhet még mindig a Föld, mert vannak olyan vezetők, akik az egészhez szólnak. I. Bartolomaiosz tudását elismeri a világ, több mint 20 egyetem díszdoktora, aki előadásában az egész teremtett világ iránti felelősségre és benne a kereszténység felelősségére hívta fel a figyelmet.
    A rendezvény elején Pálinkás József, az MTA elnöke köszöntötte a pátriárkát.
 
 
Forrás:MTI 2014. március 3., hétfő 19:00 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu