Kultur
A magyar kultúra napja
Robert Capa képeihez ifj. Balázs János zongorázott Brüsszelben
Brüsszel, 2014. január 21., kedd (MTI) - Robert Capa életét bemutató kiállítás nyílt kedd este a brüsszeli Balassi Intézetben, ahol a megnyitó után a Junior Prima Díjjal kitüntetett ifj. Balázs János adta elő magyar komponisták, többek között Liszt, Bartók és Kodály műveit a magyar kultúra napja alkalmából.
 
    A budapesti születésű Capa életét bemutató kiállítás még a világhírű fotográfus születésének századik évfordulójáról megemlékező rendezvénysorozathoz kapcsolódik. A kerek évforduló tavaly októberben volt. Capa életét mintegy 10 tablón követhetik végig az érdeklődök onnantól, hogy 1913. október 22-én Friedmann Endre néven a világra jött Budapesten, egészen addig, míg 1954 május 25-én, délután 3 óra tájban taposóaknára lépett a francia-indokínai háborúban és meghalt.


 
    A kiállítást Magyarország belgiumi nagykövete, Kovács Tamás Iván nyitotta meg, aki a többi között arról beszélt: amellett, hogy a magyarok büszkék arra, hogy az olimpiai sportokban a legjobbak között vannak a világon, vagy milyen sok Nobel-díjjal kitüntetett elmét adtak a tudományoknak, vitathatatlanul a fotográfia terén is maradandót alkottak. Elég csak Capa mellett André Kertészre vagy Brassairól szót ejteni - emlékeztetett a magyar fotográfia nagyjaira a nagykövet.
    A kiállítás megnyitója után ifj. Balázs János Junior Prima-díjas zongorista adta elő Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Bartók Béla és Dubrovay László műveit.
    Balázs 1988-ban született és 16 évesen nyerte meg a pécsi nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyt, majd Európa nyugati felén is sorra nyerte a zongoraversenyeket, többször turnézott Japánban, és rendszeresen fellép az Egyesült Államokban is. A kiemelkedő fiatal tehetségeknek járó Junior Prima Díjat 2011-ben kapta.
 
 
 
Forrás:MTI 2014. január 21., kedd 21:54 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu