Hitpercek
Ferenc pápa új bíborosokat kreál
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: Vatikánváros, 2014. január 12., vasárnap (MTI)
Ferenc pápa a vasárnap délben mondott Úrangyala-imádságon bejelentette, hogy a februári konzisztóriumon tizenkilenc új bíborost kreál.
 
     Dátumként az egyházfő február 22-t jelölte meg. 


    Tizenhat bíboros 80 évnél fiatalabb, tehát részt vehet egy esetleges pápaválasztó konklávén. 
    A konzisztóriumon - a bíborosi testület tanácskozásán - a mindenkori pápa a bíborosi testület összetételét módosítja. Ez az első alkalom, hogy Ferenc pápa olyan bíborosokat nevez ki, akik részt vehetnek majd utódja kiválasztásában. 
    További három bíboros ennél idősebb, ezért emeritus (nyugalmazott) bíborosi címet kap. Közöttük van a 98 éves olasz Loris Capovilla, aki XXIII. János pápa titkára volt. 
    A 16 pápaválasztó bíboros 12 nemzetet képvisel. Az új bíborosok Olaszország, Németország, Nagy-Britannia, Kanada, Nicaragua, Brazília, Argentína, Elefántcsontpart, Burkina Faso, Dél-Korea, a Fülöp-szigetek és Haiti papjai. Közülük négy olasz, négyen dolgoznak a vatikáni kúrián, három szerzetes.
    Ferenc pápa bíborosnak nevezi ki a szentszéki államtitkárságot októbertől vezető Pietro Parolint, valamint Gerhard Ludwig Müllert, a Hittani Kongregáció prefektusát. Bíboros lesz Aurelio Poli Buenos Aires-i érsek, a tavaly pápává választott Jorge Mario Bergoglio utódja. 
    Federico Lombardi szentszéki szóvivő az újságíróknak elmondta, hogy Ferenc pápa egyensúlyra törekedett a kontinensek között: két európai, három észak- és közép-amerikai, három dél-amerikai, két afrikai és két ázsiai bíborost kreál. 
    Burkina Faso és Haiti új bíborosával Ferenc pápa a világ szegény térségeit kívánta előtérbe helyezni - hangoztatta Lombardi.
    A szóvivő hozzátette: az egyházfő a 120 fős pápaválasztó testület hagyományát követi. A februári konzisztóriumig a testület 13 tagja tölti be a nyolcvanadik évét, májusig pedig további hárman. Őket helyettesíti Ferenc pápa az új bíborosok kreálásával. 
    A VaticanInsider portál hangsúlyozta, hogy a 16 új pápaválasztó bíborosból kilenc dél-amerikai, ázsiai és afrikai. Ferenc pápa elődjét XVI. Benedeket követve tovább növeli a nem európai és nem kúriabeli pápaválasztók létszámát. 
 
 
Ferenc pápa csecsemőket keresztelt meg a Sixtus-kápolnában
 
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Vatikánváros, 2014. január 12. vasárnap (MTI) - Harminckét csecsemőt részesített a keresztség szentségében Ferenc pápa vasárnap a Sixtus-kápolnában Jézus megkeresztelésének egyházi ünnepén.
 
    Az egyházfő tizennyolc kislányt és tizennégy kisfiút keresztelt meg a Sixtus-kápolnában, Francesca, Lorenzo, Flora, Maria, Gabriele, Mattia, Giulia és a többiek egymás után kapták meg a keresztséget Ferenc pápától. 
    A családokkal és keresztszülőkkel teli kápolna gyereksírástól visszhangzott. Ferenc pápa azt mondta az édesanyáknak, nyugodtan adjanak enni gyermekeiknek, hogy megnyugodjanak. Az édesanyák így megszoptatták őket vagy cumisüveget adtak nekik a szertartás alatt. 
    Megírt szöveg nélküli, szabadon mondott homíliájában Ferenc pápa arról beszélt, hogy Jézus megkeresztelése óta a keresztség szentsége szülőkről gyermekekre és unokákra öröklődik. "Ez a hit lánca. Akiket megkeresztelnek, mindannyian ennek a láncnak a szemei. Ez a legszebb örökség, amit a szülők átadhatnak gyerekeiknek" - mondta. Január 6-i beszédében Ferenc pápa azt hangsúlyozta, hogy a keresztényeknek nemcsak születésük, hanem keresztelőjük dátumát is fejből kell tudniuk. 
    A kisbabáknak a Sixtus-kápolnában való megkeresztelésének hagyományát II. János Pál pápa vezette be a Vatikánban. A gyermekek egy része vatikáni dolgozók családjában született, más szülők saját plébániájukon jelentkeztek a pápai szertartásra. Idén egy olyan csöppség is volt közöttük, akinek az olasz fegyveres erőknél szolgáló szülei csak polgári házasságot kötöttek, templomi esküvő nélkül. 
     
 
 
 
Forrás:MTI 2014. január 12., vasárnap 10:43


További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu