Hitpercek
Ferenc pápát választotta az év emberének a The Times
Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2013. december 26., csütörtök (MTI)
Ferenc pápát választotta az év emberének a The Times.
     A tekintélyes konzervatív brit napilap csütörtöki szerkesztőségi cikkében azzal indokolta döntését, hogy a katolikus egyháznak "kivételes emberre" van szüksége, és úgy tűnik, hogy Ferenc pápa személyében ezt az embert meg is találta.
    Ma már kevesen osztják Thomas Carlyle, a 19. századi skót filozófus és történész nézetét, amely szerint az emberiség sorsát végső soron "a Nagy Emberek történelme" határozza meg, ám a demokratikus kor alakításában is változatlanul szerepe lehet a kivételes emberek befolyásának.
    Ha az egykori Jorge Mario Bergoglio argentin bíboros, aki alig kilenc hónapja lett az Újvilágból érkezett első pápa, csak annyit tett volna, hogy ismét bizalmat önt az egyházi személyiségek szexuális visszaéléseinek botrányától és annak számos országban megkísérelt eltussolásától elborzadt katolikus hívőkbe, már azzal is figyelemreméltó figurájává vált volna a vallási és a közéletnek.
    Ferenc pápa azonban ennél sokkal többet tett. Egyik elődje, az 1958-ban pápává választott XXIII. János a történelmi II. Vatikáni Zsinatot - saját metaforájával élve - az egyház ablakának kinyitására és friss levegő beengedésére használta fel. Ferenc, az argentin pápa ismét szélesre tárta ezeket az ablakokat, pusztán személyiségének erejével - írta elemzésében a csütörtöki The Times.
    A lap szerint Ferenc pápa nemcsak a személyes magatartás szintjén, hanem teológiai ügyként is példázza a törődést a szegényekkel és az alávetettekkel. Ebben a vonatkozásban minden jel arra vall, hogy az egyházfő a világszínpad életfontosságú szereplőjévé alakítja az egyházat - fogalmaz a The Times szerkesztőségi méltatása.
    Az elmúlt hetekben az amerikai Time magazin és a Le Monde című francia napilap is Ferenc pápát választotta az év emberének.
 
 
XVI. Benedek lemondott, Ferenc pápa vette át az egyház vezetését idén
 
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Róma, 2013. december 26., csütörtök - (MTI) - XVI. Benedek váratlan távozása tette rendkívülivé a 2013-as esztendőt a Vatikánban. Ennél nagyobb meglepetést csak utódja, a márciusban egyházfővé, majd decemberben a Time magazinban az Év Emberévé megválasztott Ferenc pápa eddigi tevékenysége volt.
 
    Semmiféle előjele nem volt XVI. Benedek távozási szándékának. Ezért lepte meg a világot az elsőként az Ansa olasz hírügynökség által február 11-én, valamivel déli 12 óra előtt közölt gyorshír XVI. Benedek lemondásáról.
    A 86 éves XVI. Benedek a Vatikánban összehívott konzisztóriumon, a bíborosoknak mondott latin nyelvű beszédében jelentette be, hogy előrehaladott korának terhe miatt nem képes tovább ellátni a péteri szolgálatot ("...ad cognitionem certam perveni vires meas ingravescente aetate non iam aptas esse ad munus Petrinum aeque administrandum"). A pápa hangsúlyozta, hogy szabad akaratából távozik, később úgy is fogalmazott, hogy az egyházért teszi. XVI. Benedek lemondása pontos időpontját is megjelölte: február 28-án este nyolc órakor.
    Ezen a napon a 2005. április 19-én megválasztott pápa helikopterrel elhagyta a Vatikánt és a Róma közeli Castelgandolfóba vonult vissza. A nyugalmazott pápa március 22-én itt találkozott utódjával, Ferenc pápával. XVI. Benedek május elsején visszaköltözött a Vatikánba, a Mater Ecclesiae kolostorba, ahol ígérete szerint teljes visszavonultságban él, az imának szentelve életét. Június 29-én jelent meg a XVI. Benedek által megkezdett és Ferenc pápa által befejezett a Hit fénye (Lumen fidei) enciklika.
    A pápa lemondását követően Rómába érkeztek a világ bíborosai. A pápaválasztó konklávé előtti tanácskozásaikon már témaként merültek fel az egyházi reformok, a Vatikán pénzügyi rendszerének átláthatóbbá tétele, az egyház testületi vezetése. A nyolcvan év alatti pápaválasztó bíborosok március 12-én vonultak be a Sixtus-kápolnába. A fehér füst március 13-án este hét óra hat perckor szállt fel. XVI. Benedek utódja Jorge Mario Bergoglio, Buenos Aires érseke lett, aki már a 2005-ös konklávén is Joseph Ratzinger "vetélytársa" volt.     Minden találgatásnak ellentmondva az egyház 266. pápája nem olasz, nem afrikai és nem is fiatal, hanem egy 76 éves latin-amerikai lett: a legelső latin-amerikai és a legelső jezsuita rendi pápa, aki meglepetésre a Ferenc nevet választotta. Olasz származása és főleg az általa hirdetett szegény egyház üzenete miatt.
    A pápának a hívőkhöz intézett első szava az volt, hogy Jóestét! (Buonasera!). Első gesztusa pedig az, hogy a Szent Péter bazilika lodzsáján letérdelt azt kérve, hogy a hívők imádkozzanak érte és adják rá áldásukat. Megválasztása másnapján egyetlen biztonsági ember kíséretében és vatikáni rendszámú autó nélkül a római Santa Maria Maggiore bazilikába ment imádkozni, a Vatikánba visszafelé menet kifizette a római szállodai számláját. Ezután gyalog kilépett a Vatikán egyik kapuján és Róma utcáin üdvözölte az őt lelkesen ünneplő tömeget.
    Ferenc pápa azonnal precedens nélküli, egyszerű gesztusaival összpontosította magára a figyelmet: elődeivel ellentétben lemondott a külsőségekről, a színarany pásztorgyűrűről, a pápák viselte piros színű mokaszinről és a pápai lakosztály helyett a Szent Márta Házban maradt. "Nem bírok egyedül lenni. A pápai lakosztály olyan mint egy fordított tölcsér: belül tágas, de szűk az ajtaja" - magyarázta. 
     Egy hónappal megválasztása után nyolc fős bíboros testületet állított fel a kúria és az egyház reformjainak kidolgozására. A tanács októberben és decemberben tanácskozott a Vatikánban. Ezt két további egyháziakból (június 24.) és laikusokból (július 18.) álló bizottság követte az IOR vatikáni bank és Vatikánváros gazdasági és működési átvilágítására. 
    Egyházi programját Ferenc pápa a minden nap a Szent Márta Házban bemutatott misék homíliáiban és más beszédeiben vázolja: a magát a világ végéről érkezőnek nevező Ferenc pápa kezdettől fogva arra ösztönzi egyházát, lépjen ki a világ és a társadalom peremére a szegények, betegek, szenvedők közé. Központi üzenetnek számít az örömöt és reményt sugárzó egyház képe is. Mindkét téma a november 24-i dátumú Evangelium öröme (Evangelii Gaudium) című apostoli buzdításban kapott szerves összefoglalást.
    Húsvétkor Ferenc pápa egy római fiatalkorúak börtönében 12 elítéltnek mosta meg a lábát, muzulmánoknak és lányoknak is. Első útja a földrajzi és humanitárius szempontból is európai határvidéknek tartott Lampedusa szigetére vezetett (július 8.) az illegális bevándorlók közé. A Rio de Janeiro-i Ifjúsági Világtalálkozón (július 22-29.) három millióan hallgatták Ferenc pápát a brazil tengerparton. Szeptember 7-én a Szent Péter téren imanapot vezetett a szíriai békéért. Ugyanezt sürgette a Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a szentpétervári G8-as csúcsra írt levelében. Október 4-én Assisi városában a szegényeket szolgáló szegény egyházat hirdette. November 25-én Putyin fogadta a Vatikánban. Decemberben a Time amerikai magazin az Év Emberévé választotta Ferenc pápát.
 
 
 
Forrás:MTI 2013. december 26., csütörtök 7:00
  

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu