Hitpercek
Ferenc pápa ünnepi programja
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: Vatikánváros, 2013. december 22., vasárnap (MTI)
Ferenc pápa elődeihez hasonlóan személyesen vezeti a karácsonyi ünnepek vatikáni szertartásait. A márciusban megválasztott pápa első római karácsonyán azonban meglepetések is várhatók.
 


     Ferenc pápa december 24-én este fél tíztől mutat be szentmisét a Szent Péter bazilikában. December 25-én délben a Szent Péter bazilika lodzsájáról mondja el karácsonyi üzenetét, amely után Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra.       Advent vasárnapjain egyre nagyobb tömeg hallgatta Ferenc pápát a Szent Péter téren, zarándokok, valamint olasz és külföldi turisták egyaránt. Az argentínai születésű pápa első vatikáni karácsonyán rendkívüli részvétel várható. A Corriere della Sera olasz napilapnak a héten közölt felmérése szerint a Dél-Amerikából Rómába érkezők aránya március óta húsz százalékkal emelkedett tavalyhoz képest, és közülük a legtöbben eddig decemberben jöttek.          A tömeget a karácsonyra jósolt rossz idő sem térítheti el: advent harmadik vasárnapján a zsúfolásig megtelt Szent Péter téren zuhogó esőben hallgatták Ferenc pápát. 
    A VaticanInsider hírportál úgy vélte, Ferenc pápa nem szakít a hagyománnyal és elődei "klasszikus" karácsonyi programját követi. Ennek ellenére nem kizárt a meglepetés: Ferenc pápa már a megválasztását követő húsvétkor is félretette előre megírt beszédét és rögtönzött. Elhagyta a világ népeinek köszöntését is, melyet II. János Pál és XVI. Benedek is több mint hatvan nyelven mondott el minden húsvétkor és karácsonykor. 
    Szenteste a pápai misét és Ferenc pápa másnapi beszédét és áldását a világ számos rádiója, televíziója és internetes oldala egyenesben közvetíti, közöttük a magyar közszolgálati média is.   
    A hagyomány szerint a pápák karácsonyi beszédének központi témája a béke. 
    Az esetleges tartalmat találgatva a Civilta Cattolica olasz jezsuita folyóirat karácsonyi száma Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires-i érsek múltbéli karácsonyi beszédeit közölte, amelyekben az újság szerint a későbbi Ferenc pápa a "valóban létező, autentikus és kivétel nélkül mindenki által elérhető" karácsonyi örömöt hirdette. 
    Andrea Tornielli, a La Stampa olasz napilap Vatikánnal foglalkozó újságírója a blogján (2.andreatornielli.it) Bergoglio 2004. december 24-i homíliáját idézte, amelyben majdnem tíz évvel pápává választása előtt már mostani egyházi programja témáiról beszélt.   
    "A Karácsony számomra remény és gyengédség..." - hangoztatta Ferenc pápa a La Stampának idén december közepén.  
    December 31-én Ferenc pápa délután öt órakor a Szent Péter bazilikában mutat be év végi misét. Január elsején délelőtt tíz órakor pontifikálja az újévi misét. Az egyház az év első napján tartja meg a 47. Béke Világnapját. A pápának az erre írt Testvériség, a béke alapja és útja című üzenetét a Vatikán december 12-én mutatta be.        
 
 
 
 
Forrás:MTI 2013. december 22., vasárnap 9:51 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu