Auto
Óránkénti húsz kilométeres sebességgel is képes "száguldani" a lego-kockákból épített gépkocsi
Melbourne, 2013. december 19., csütörtök (MTI)
Lego-kockákból épített gépkocsit egy ausztrál vállalkozó és egy román technológus: a levegő hajtotta autót, amelynek végsebessége húsz kilométer/óra, Melbourne utcáin próbálták ki.
 
    Készítői több mint 500 ezer Lego-kockát használtak fel járgányukhoz. Közösségi finanszírozás segítségével építették meg a négy levegő hajtott motorral és 256 dugattyúval működő autót. A kerekeken kívül minden lego-kockából készült a járművön.
    Steve Sammartino, ausztrál vállalkozó a BBC News-nak elmondta, hogy ő maga "nem gépkocsi- és nem Lego-bolond". "Technológiai őrült vagyok, és meg akartam mutatni, hogy mit lehetséges alkotni, ha egy elképzeléshez közösségi finanszírozás társul, és fiatal tehetséges embereket használunk hozzá. Találkoztam ezzel az őrült román tinédzserrel a világhálón, és előálltunk az ötlettel, de azt is tudtam, hogy én magam nem tudom finanszírozni".
    Twitter-üzenetben keresett társbefektetőket. Negyven ausztrál ajánlott fel készpénzt a terv megvalósulásához.
    Az autót 18 hónap alatt és sok-sok pénzből építette meg Sammartino és partnere, Raul Oaida Romániában, majd Ausztráliába szállították, ahol a nagyobb elemeit szükség esetén újraépítették. 
    Melbourne egyik külvárosában próbáltuk ki. A motor törékeny, és a legnagyobb félelmünk az volt, hogy felrobbanása esetén hatalmas "lego-esőt" zúdítunk a járókelők nyakába - tette hozzá Sammartino, aki nem tervezi, hogy flottává bővítik projektjüket.
    Nem lehetett könnyű dolog megépíteni, sőt mi több, mozgásba hozni ezt az autót. A motor elkészítése különösen innovatív gondolkodást igényelt - hangoztatta Matt Saunders, az Autocar autósmagazin tesztelő szerkesztőjének helyettese.
http://www.bbc.co.uk/news/technology-25446912
 
 
 
Forrás:MTI 2013. december 19., csütörtök 18:38 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu