Kultur
Két CD jelenik meg az Erkel Színház 102. születésnapjára
Giuseppe Verdi Rigoletto című operájának ünnepi előadása a színház megnyitásának 102. évfordulóján az Erkel Színházban 2013. december 7-én.MTI Fotó: Kovács Attila
Budapest, 2013. december 7., szombat (MTI) - Erkel102 címmel archív operafelvételekből álló válogatás, valamint az OperaTrezor-sorozat újabb darabjaként a Háry János jelenik meg CD-n az Erkel Színház megnyitásának 102. évfordulója alkalmából.
 
    Mint a kiadványokat bemutató szombati sajtótájékoztatón Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója hangsúlyozta, az opera jórészt a pillanat műfaja, hiszen minden előadás egyszeri, megismételhetetlen és mindig az adott este közönségének szól, mégsem lehet, hogy legnagyobb művészeink csak legendákban éljenek tovább. Szükség van tehát a pillanat rögzítésére - vélte, hozzátéve: ezért is örvendetes, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) archívuma 70 teljes, az Erkel Színházban rögzített operafelvételt őriz az 1960 és 2006 közötti időszakból.
    A régi pillanatokat az Erkel102 című duplalemezen elevenítik fel, amelyet az eredetileg 1911. december 8-án megnyílt és felújítás után egy hónapja újranyitott színház 102. születésnapjára jelentetnek meg.
    A főigazgató válogatta a CD anyagát Karczag Márton operaházi főemléktáros segítségével. A kétlemezes kiadványon az elmúlt évtizedek emblematikus hazai előadói - többek közt Simándy József, Házy Erzsébet, Ágai Karola, Komlóssy Erzsébet, Andor Éva, Miller Lajos, Gulyás Dénes és Kiss B. Atilla - hallhatók, a külföldi sztárok közül pedig Luciano Pavarotti, akire 1986-os Bohémélet-előadásának két emlékezetes részletével emlékeznek.
    Szintén erre az alkalomra hozzák ki a Háry János CD-t, az OperaTrezor-sorozat újabb darabját.     "Komolyan gondoltuk OperaTrezor című sorozatunkat - hangsúlyozta Ókovács Szilveszter. - Azt ígértük, hogy a még 2010-ben készült Bánk bán és a 2012-es Hunyadi után minden évben stúdiófelvételen örökítjük meg a magyar operatörténet egy-egy klasszikus opuszát, és mindig az eredeti kottaanyagig visszanyúlva: most a Háryn volt a sor." (Jövőre Dohnányi Ernő vígoperáját, A tenort veszik fel.)
    Mint rámutatott, Kodály Zoltán hagyatékának ápolása minden generáció kötelessége. Őszi bemutatójuk alkalmával a Vidnyánszky Attila rendezte produkciót ifjú művészek játszották négyes szereposztásban, előadásaikat az OperaKaland keretében csaknem 25 ezer diák hallhatta. 
    Az eredeti kodályi partitúrához visszakanyarodó CD-változat alkalmas lesz akár oktatási segédanyagnak is, ám nagy szerepe lehet a közönségnevelésben: a magyar népdalkincs jól énekelhető, ismert, sokak által kedvelt dallamai egészen az operáig vezethetik el a fiatalokat. 
    A mostani, Héja Domonkos vezényelte kiadást megelőző legutolsó felvétel még Ferencsik János pálcája alatt 30 éve készült, a prózák nélkül. A kiadványon Szegedi Csaba hallható a címszerepben, a további szerepekben Schöck Atala, Szabóki Tünde, Megyesi Schwartz Lúcia, Bátki Fazekas Zoltán, Szerekován János és Szvétek László. 
    Karácsonyig a Carmen és a Nabucco lesz még műsoron, az új esztendőt pedig az Aidával és a Turandottal nyitja a megfiatalodott színház.
    
 
 
Forrás:MTI 2013. december 7., szombat 19:54 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu