Hitpercek
Erdő Péter: a karitász és a közmédia együttműködik a Jónak lenni jó kampányban
Erdő Péter bíboros interjút ad az MTI újságírójának a Katolikus Karitász és a közmédia Jónak lenni jó elnevezésű közös kampányáról az MTVA Kunigunda útjai székházában 2013. november 19-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Budapest, 2013. november 20., szerda (MTI) - Adventkor egy napot idén arra szentel a Katolikus Karitász és a közmédia, hogy közösen szólítsa meg az embereket a Jónak lenni jó elnevezésű kampánnyal december 15-én - nyilatkozta Erdő Péter bíboros az MTI-nek.
 
    A bíboros felhívta a figyelmet arra, hogy az idei dunai árvízkor a karitász nemcsak jelen volt, hanem önkénteseket is szervezett, akik közül több százan dolgoztak a Dunakanyarban a gátakon. Az árvízvédelemben résztvevőknek élelmiszert és szállást adtak, és fedelet nyújtottak sokaknak azok közül is, akiknek el kellett hagyniuk otthonukat. Erre a célra iskolákat és egyházi intézmények épületeit szabadították fel.
    A katolikus közösségekben ezalatt imádkoztak az árvízvédelemben dolgozókért és azért, hogy a természeti csapás ne okozzon nagyobb katasztrófát. Esztergomban, a gáttól néhány tíz méterre, a belvárosi templomban szentségimádás és imádság zajlott, azok részvételével, akik koruk vagy egészségi állapotuk miatt nem tudtak kimenni a töltésre segíteni. Az épületek helyreállításában jelenleg is részt vesznek, a rászorult családoknak pedig pénzzel is segítettek - jegyezte meg.
    Erdő Péter emlékeztetett arra, hogy a haiti földrengés idején Santo Domingóba küldték a pénzadományokat, amelyeket az ottani egyházi szakemberek juttattak el a rászorulóknak, igaz, ez nagyon nehéz volt a közlekedési problémák és a rablóbandák miatt. Jelenleg a Fülöp-szigeteken hasonló a helyzet. Ott is tudnak ilyen módon segíteni, mert "nekünk azzal nincs problémánk, hogy eljuttassuk a segítséget", mivel "nem kell, hogy mi magunk menjünk oda" - fogalmazott.
    Ahhoz, hogy gyorsan tudjanak segíteni, létrehoztak egy intervenciós alapot, amelyből már az első katasztrófahírre reagálni tudnak. Ennek köszönhetően tudtak a Fülöp-szigetekre küldeni azonnali segélyként 40 ezer dollárt. Ha szükséges, gyűjtést is meghirdetnek, de ez időbe telik - mondta.
    A katolikus főpásztor kiemelte: a karitász azoknak is tud segíteni, akik adóssággal küzdenek. Ez nem jelenti a teljes összeg átvállalását, részben azonban - gondos környezettanulmány után - tudnak enyhíteni az anyagi problémákon. Ezenkívül indokolt esetekben az energiaköltségek egy részének kifizetéséhez is hozzá tudnak járulni.
    A Katolikus Karitász Magyarországon három szinten szerveződik, az országos és az egyházmegyei szervezeteken túl léteznek a plébániai karitászcsoportok is - ismertette. Utóbbiak nem jogi személyek, csak önkéntesekből állnak, számuk országosan 5-10 ezerre tehető. Ezekben a csoportokban a 65-75 év közöttiek tekinthetők talán a legaktívabbaknak, mert nekik már több az idejük, ugyanakkor van szakértelmük, élettapasztalatuk és még energiájuk is - mondta.
    Erdő Péter szólt arról, hogy önkénteseik a rendszerint több ezer tonnányi EU-s élelmiszersegély-szállítmányok elosztásában is részt vesznek, mert ők azok, akik leginkább tudják, hogy helyi szinten kinek van a legnagyobb szüksége rá. Nagy áruházak előtt szintén gyűjtenek tartós élelmiszert a szegényeknek. Ebben fiatalok segítenek, akiknek jó iskolát jelent ez abból a szempontból, hogy merjék megszólítani a bevásárlókat a gyűjtés során, elvigyék a valóban rászorulóknak az adományokat. Így szembesülhetnek azzal is, hogy milyen körülmények között élnek a rászorultak - fűzte hozzá.
    Igyekeznek megismerkedni a hajléktalanokkal is a karitász munkatársai, és próbálnak rajtuk úgy segíteni, hogy azt el tudják fogadni. Azoknak is segítenek, akik nem tudják kifizetni a gyógyszereiket sem - hangsúlyozta.
    Karácsonykor Mádl Dalmával, a karitász jószolgálati nagykövetével a hátrányos helyzetű családok gyermekeinek is adnak ajándékokat. Ezek egyénre szabottak, mivel a karitász munkatársai személyesen is ismerik a rászorulókat - említette meg.
    Erdő Péter felidézte, hogy a Biblia szerint az emberek testvérei egymásnak, "tehát a testvériség gondolatának az igazi gyökere a teremtő Isten akaratában rejlik, mert közösségi lényként hozta létre az embert, így a kölcsönös segítés és szeretet az ő akaratának megfelel". Jézus ennél tovább megy, amikor azt mondja: szeressétek ellenségeiteket, "mi emberek pedig akkor tesszük a legjobbat a Mindenhatónak, ha a másik emberben Isten képmását észrevesszük, és olyan szeretettel fordulunk felé, mint ami Istennek járhat" - fogalmazott.
    Beszélt arról is, hogy az utóbbi két-három évben az Apostoli Szentszék igen intenzíven foglalkozik a karitász témájával. Ferenc pápa is hangsúlyozta, hogy az egyháznak Krisztus szeretetéről kell tanúságot tennie, tehát "ez több, mint a puszta humanitárius segítség, és ez az, ami megkülönbözteti, ami a sajátossága".
Ebből következik, hogy "nem lehet csupán világi célok érdekében segíteni az embereket, hanem ki kell fejezni vele Isten szeretetét", ami az evangelizációt is segítheti - mondta Erdő Péter, felidézve Meisner bíboros szavait: "Olyan messze érjen az igehirdető szavunk, amilyen messze a segítő kezünk".
  
 
 
Forrás:MTI 2013. november 20., szerda 8:25 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu