Kultur
Rieger Tibor szobrászművész a Szent Márton-díj idei kitüntetettje
Áder János köztársasági elnök (j) gratulál a Szent Márton-díjjal elismert Rieger Tibor szobrászművésznek a pannonhalmi főapátság bazilikájában 2013. november 15-én. Az államfő és felesége a főapátság Szent Márton napi ünnepségén vett részt.MTI Fotó: Krizsán Csaba
Pannonhalma, 2013. november 15., péntek (MTI) - Rieger Tibor szobrászművész vehette át az idei Szent Márton-díjat a pannonhalmi főapátság bazilikájában pénteken rendezett ünnepségen.
 
    Az ünnepségen jelen volt Áder János köztársasági elnök és felesége. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát kiemelte, hogy Rieger Tibor egykori győri bencés diák félszáz köztéri alkotásának jelentős hányada a Dunántúlon, többek között az ünnepségnek otthont adó templom millenniumi kapuján látható.
    A díj névadójának példája kapcsán Várszegi Asztrik arról beszélt: mint azt életrajzírója feljegyezte róla, Szent Márton "a földön kicsi és szegény volt, de gazdagon ment az égbe"; ezt a gazdagodást azonban evangéliumi értelemben kell tekinteni. Szent Márton rendíthetetlenül állt a szegények mellet, ahogy ezt ma Ferenc pápa is teszi - tette hozzá.
    Steinbach József református püspök az eseményen arról beszélt: megkeresztelkedésével Szent Márton hitet tett amellett, hogy "van egy biztos út", ez pedig Jézus Krisztus követése, "ami az élet teljességére visz bennünket".
    "Amink van, azt azért kaptuk, hogy abból valamit továbbadjunk,gazdagítsuk vele a világot" - fogalmazott, hozzátéve, az adni tudás boldoggá tesz.
    Rövid beszédében a díjazott arról beszélt, hogy kora előrehaladtával az ember éretté válik; ő már nem vágyott további díjakra, de nagyon örül az elismerésnek. "Egy magasabb szellemi szint lehajolt hozzám, és ezzel a díjjal fölemelt" - fogalmazott Rieger Tibor.
    Tizenhárom esztendővel ezelőtt, 2000-ben, hagyományteremtő szándékkal indította útjára a pannonhalmi főapátság a Herendi Porcelánmanufaktúrával és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokkal közösen a Szent Márton-díjat, amelyet az alapító okirat szerint az a kiemelkedő személy kaphat meg, aki az adott évben tevékenységével jelentősen hozzájárult a térség, egyben nemzeti örökségünk és kulturális értékeink megismertetéséhez és megőrzéséhez. 
    Az elmúlt években Nemeskürty István, Pungor Ernő, Nagy Gáspár, Kukorelli István, Mádl Ferenc, Szokolay Sándor, Sebestyén Márta, Melocco Miklós, Tringer László, Sólyom László, Ittzés János, Thész Gabriella és posztumusz Gál Tibor kapta meg a díjat.
 
 
Forrás:MTI 2013. november 15., péntek 20:17 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu