Kultur
Keleti Éva fotóművész alkotásaiból nyílt kiállítás a szegedi Reök-palotában
Fotóriporterek készítenek képet Keleti Éva fotóművészről Visszapillantás: a kultúra vonzásában című kiállításának megnyitóján a szegedi Reök-palotában 2013. november 9-én.MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Szeged, 2013. november 9., szombat (MTI) - Az elmúlt évtizedek magyar kulturális életének legnagyobb alakjai jelennek meg Keleti Éva fotóművész szegedi kiállításának képein, melyet szombattól láthat a közönség a Reök-palotában.
 
    Harangozó Gyula, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója a tárlat megnyitóján felidézte, Keleti Éva fizika-kémia szakos hallgatóként szeretet bele a fotográfiába. Évtizedeken át dolgozott fotóriporterként 1956-ig a Magyar Fotónál, majd utódjánál az MTI Fotónál.
    Keleti Éva hihetetlen tudással és tapasztalattal örökítette meg a magyar színház és táncművészet aranykorának pillanatait. Törőcsik Mari, Hofi Géza, Gobbi Hilda, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán és még számtalan legendás művész látható a képeken nem mindennapi, sokszor szórakoztató, néha megindítóan intim szituációkban.
    Az ábrázolt különleges pillanatokról Keleti Évának számtalan megható, érzékletes története van. Látható a kiállításon többek közt az a kép, amely Darvas Ivánról készült akkor, amikor már tudható volt, hogy forradalmi tevékenysége miatt börtönbe zárják. A Timár Józsefet megörökítő fotó azt a kulisszák mögötti pillanatot ábrázolja, mely során az akkor már halálos beteg színész azt próbálgatta, elbírja-e még a kellékbőröndöket. Talán a leghíresebb sorozat Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva közös életébe enged betekintést. Ám a képek egy öröknek hitt, felemésztő szerelem pusztulásáról is árulkodnak.
    A bemutatott fotók egyikén Harangozó Gyula is szerepel, a Kossuth-díjas táncművész-koreográfus még gyermekként édesapjával, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar táncművészével gyakorol. Egy másik képen pedig a táncművész balettintézeti évfolyama látható Gál Jenő egy óráján.
    A kiállításon nemcsak színészeket, táncprodukciókon készült képeket ismerhet meg a közönség, hanem riportfotókat, költők, írók, rendezők, képzőművészek portréit is. A közel száz alkotást felvonultató, reprezentatív kiállításon ismerős, szeretett arcok köszönnek vissza, a fotók legtöbbje már önmagában legendásnak számít – túl azon, hogy valódi legendák fontos pillanatait örökítette meg.
    
 
 
 
Forrás:MTI 2013. november 9., szombat 18:51 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu