Auto
Túl a 4,8 millió kilométeren a legendás Volvo P1800
2013. szeptember 18., szerda, 23:15 
Szerző: hvg.hu,Irv Gordon és a Volvo P1800,Fotó: jalopnik
Szó szerint újabb fontos mérföldkőhöz ért Irv Gordon, aki 1966-os évjáratú Volvo P1800 típusjelű autójával magáénak mondhat egy érdekes Guinness-rekordot: nála nagyobb távot soha, senki nem tett meg ugyanazzal az autóval.
Gordon a piros járgánnyal szerdán lépte át a 3 milliomodik mérföldet, ami 4,8 millió kilométernek felel meg. A férfi az alaszkai 1-es autópályán haladva érte el az újabb „jubileumot”, amelyről számos szaklapot is értesített.
 
Az amerikai autós és kedvenc járműve igazi legendának számít az autózás világában: a férfi az egymillió mérföldet 1987-ben érte el, míg a Guinness-rekordok Könyvébe 1998-ban került be. Akkor érte el az 1,69 millió mérföldet, ami a hivatalos megfogalmazás szerint „a legnagyobb táv, amit autóval az első tulajdonos nem kereskedelmi körülmények között” teljesített.
 
A 2 millió mérföldet 2002-ben lépte át a Volvo, s ekkor már tulajdonosával együtt óriási népszerűségnek örvendett: az esemény apropóján a négykerekűekért bolonduló showman, Jay Leno is meghívta a műsorába Gordont.
 
Természetesen a Volvónál is büszkék a P1800 teljesítményére: a 3 milliós csúcsra készülve a közelmúltban „3 millió indok” mottóval egy kampányba is bevonták a férfit és az autót.
 
Érdekesség, hogy a táv zömét a tulajdonos az Egyesült Államokban teljesítette: hazáján kívül csak 26 ezer mérföldet tett meg, például Kanadában és Mexikóban, de egy ízben járt Európában is, amikor a Volvo meghívására a márka főhadiszállását látogatta meg.
 
„Megnéztük, hogy hol született a P1800” – mondta akkor Gordon, aki saját bevallása szerint az olajat 3000-3500 mérföldenként, a fékbetéteket pedig 100 ezer mérföldenként cseréli kedvencében.


Forrás:hvg.hu
 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu