Kultur
Bemutatták Zbigniew Brzezinski könyvét a globális hatalom válságáról
Budapest, 2013. szeptember 16., hétfő (MTI)
Bemutatták Zbigniew Brzezinskinek, Jimmy Carter korábbi amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának Stratégiai vízió: Amerika és a globális hatalom válsága című könyvének magyar nyelvű kiadását hétfőn Budapesten.
 

    A kötetet kiadó Antall József Politika- és Társadalomtudományi Tudásközpont kerekasztal-beszélgetésén Magyarics Tamás dublini magyar nagykövet, a kötet fordítója elmondta, a szerző egyik tézise, hogy "a Nyugat hanyatlik".
    Magyarics Tamás felhívta a figyelmet a szerző azon meglátására, hogy Amerikának "belülről kell megújítania saját magát", ami vonatkozik az infrastruktúrára, az iparra és a külpolitikára egyaránt. Ennek megfelelően pedig "túl kell lépnie a hidegháborús mentalitáson".
    A kötet további tétele az, hogy Kína "helyet követel magának a Nap alatt", miközben kérdés, hogy ez milyen ellenállásba ütközik. A szerző úgy gondolja, hogy elég sok regionális akadálya lesz Kína erősödésének, ugyanakkor a területi terjeszkedésére nem lehet számítani, mert "alapvetően nem terjeszkedő ország" - jegyezte meg.
    Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő hangsúlyozta, korábban híres politológusok sem találták el a nemzetközi helyzet jövőbeli alakulását. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Kína csak a bruttó nemzeti össztermékben előzi meg az Egyesült Államokat, az egy főre jutó hasonló mutató tekintetében nem.
    Mándi Tibor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) adjunktusa arról beszélt, hogy a szerző kitért az Egyesült Államok pénzügyi és politikai rendszereinek válságára, a költségvetésükkel kapcsolatos folyamatos döntésképtelenségre és a szociális problémákra. Ezek miatt pedig "aggodalom fejeződik ki" a könyvben.
    Balogh István, a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa elmondta, a szerző a globális trendeket foglalja össze, "a jövőről szóló intellektuális utazásra" hívja az olvasókat. Brzezinski szerint Oroszországnak két lehetősége van, vagy a Nyugathoz csatlakozik, vagy Kína érdekszférájába fog tartozni évtizedek múlva - tette hozzá. Szerinte a transzatlanti együttműködés Oroszországgal a következő három-négy évtizedben nem reális. Megjegyezte: azt írta a szerző, hogy az Egyesült Államoknak kell stabilitást teremtenie a világban, amiben segíti az értékrendbeli stabil háttere.
    A könyvbemutatón részt vett Antall Józsefné, Antall József miniszterelnök özvegye.

 
 
 
Forrás:MTI 2013. szeptember 16., hétfő 18:26 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu