Kultur
Havas: mi, magyarok a mítoszaink rabjai vagyunk
Augusztus 20-án este a tűzijáték után elkezdtük nézni az István, a királyt.
Zsófia, a nyolcéves az unokám azt mondta, hogy belenéz a közvetítésbe, aztán kártyázni szeretne a nagyanyjával. A nagymama azt mondta, hogy az István, a királyt-t nézni kell, mert 30 évvel ezelőtt a Városligetben, a Királydombon ő meg a nagypapa látta a premiert és az fantasztikus volt. Havas Henrik publicisztikája.
Zsófika Spanyolországban él és angol magániskolába jár. Az ölembe ült és megkérdezte, hogy 30 évvel ezelőtt miért volt nagy élmény az István, a király. Mondtam neki, hogy azért, mert akkor még élt Kádár János, és mi a nagymamával úgy gondoltuk, hogy a darabban István lényegében Kádár Jánosnak, a legyilkolt, aztán felnégyelt Koppány Nagy Imrének felel meg.
Ettől volt a darab izgalmas. Zsófika megkérdezte, ki volt Kádár János, ki volt Nagy Imre. Mondtam, hogy Kádár János leverte a forradalmat, ráadásul idegen segítséggel, merthogy ő kommunista volt. A Nagy Imre nem akarta az idegen hatalmat. Zsófika azt mondta, hogy érti, Nagy Imre nyilván nem volt kommunista. Mondtam, hogy éppenséggel kommunista volt, de ő a népét szolgálta. Aztán Zsófika megkérdezte, miért pirosak a keresztek, ő még ilyet nem látott. Mondtam, hogy ez azért van, mert az Alföldi bácsi így akarta érzékeltetni, hogy a diktatúrák sokfélék. Aztán megkérdezte, hogy miért vannak olyan furcsa uniformisban a katonák István körül. Mondtam, hogy azért, mert azok német lovagok, segítenek Istvánnak, hogy megszerezze a koronát. Igen ám – mondta Zsófi – de ezek gyilkolják a magyarokat.
Mondtam, hogy ők a pogányokat gyilkolják, akik nem akarták a kereszténységet. Zsófi megkérdezte, hogy aki nem akar keresztény lenni, azt miért kell megölni. Mondtam neki, hogy István felfogta, hogy ha nem vesszük fel a kereszténységet, akkor elpusztítanak minket. Zsófi kérdezte, hogy kik. Mondtam, hogy a németek, például, akik téríteni igyekeztek a barbárokat. További kérdés volt, hogy milyen alapon követeli magának a koronát István és a pogány Koppány. Mondtam, hogy a honfoglaló magyarok idejében a vezető törzs legidősebb férfi tagja volt a fejedelem, a keresztény királyoknál viszont az elsőszülött fiú a trónörökös. Zsófika kérdezte, hogy minek kell nekik a korona. Mondtam, hogy a hatalomért. És az mi? Mondtam, hogy inkább hallgassuk a dalokat. Zsófika megkérdezte, hogy miért van az, hogy van, aki tud énekelni, és van, aki nem. Mondtam, hogy van, aki énekes, mint a Feke Pál, ezért tud énekelni, és van, aki színész, aki meg nem tud énekelni. Zsófika megkérdezte, hogy aki nem tud énekelni, az miért énekel. Aztán jött a három „nagyúr” és Zsófika megkérdezte, hogy miért udvarolnak egyszer Istvánnak, egyszer meg Koppánynak. Mondtam, hogy mindig vannak ilyenek, akik tolakodnak a koncért. Mi az a konc? Hát… pénz, birtok, meg persze egy kis hatalom. Aztán Zsófika megkérdezte, miért mutogatok ujjal az egyik koncért tolakodó nagyúrra és miért mindig akkor röhögök, amikor az a fehér inges tűnik fel. Mondtam, hogy a rendező Alföldi hülyét akar csinálni az utódjából, ezért öltöztette mellénybe, fehér ingbe azt a kövér bácsit, aki piszkosul hasonlít a Vidnyánszky Attilára. A nagymama közbeszólt, hogy fejezzük be, mert még a végén szexuális témára terelődik a beszélgetés. Aztán begördült egy Trabant, Zsófika megkérdezte a nagyanyjától, hogy miért vinnyog röhögve a nagypapa. A nagymama legyintett, én meg mondtam, hogy a két bácsi 30 éve játszott adarabban, de azóta megöregedtek és azért integetnek olyan hülyén a kis piros-fehér-zöld zászlóval. A végén Zsófika megkérdezte, hogy miért volt mindenki bezárva a koronába. Mondtam, hogy valószínűleg azért, mert mi magyarok a mítoszaink rabjai vagyunk. Zsófi megkérdezte, hogy akkor ő magyar-e. Mondtam, hogy annak született, de pillanatnyilag inkább európai. Aztán, amikor a gyerekek lefeküdtek, mondtam a feleségemnek, hogy irigylem a Zsófit, 31-én visszarepül Európába.
atv.hu
 
 
Forrás:atv.hu 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu