Technika
Kína szerint nem borul az ázsiai erőegyensúly az indiai repülőgép-hordozó miatt
Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2013. augusztus 13., kedd (MTI)
Nem fogja megváltoztatni az ázsiai katonai egyensúlyt India új, ötmilliárd dolláros repülőgép-hordozója, még ha növeli is az ország befolyását az Indiai-óceánon - vélik kínai szakértők a Global Times című angol nyelvű napilap keddi számában.
 
    A kedden vízre bocsátott, saját építésű indiai hajó, az INS Vikrant 260 méter hosszú, 60 méter széles, súlya 37 500 tonna. Legénysége körülbelül 1450 fő lesz. Felszálló fedélzete közel két futballpálya méretű, sebessége meghaladhatja a 28 csomót (52 kilométer/órát). India az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Oroszország és Franciaország után az ötödik állam, amely saját erőből képes volt egy repülőgép-hordozó megtervezésére és megépítésére.
    A hajót modern fegyverekkel szerelik fel, köztük hosszú hatótávolságú föld-levegő rakétákkal, s Hajóközeli Védelmi Rendszerrel (CIWS) is ellátják. Négyéves tesztidőszak után a tervek szerint 2018-ban állhat hadrendbe.
    Fu Hsziao-csiang, a nemzetközi kapcsolatok intézetében a dél-ázsiai térség szakértője a fejleményt fontosnak nevezte, amely kifejezi India képességeit, s minden bizonnyal növeli katonai erejét és befolyását az Indiai-óceánon. Ugyanakkor - tette hozzá - "támogató fegyverrendszerek nélkül a repülőgép-hordozó nem több egy célpontnál".
    A lap idéz egy statisztikát, amely szerint India fegyvereinek és fegyverrendszereinek 70 százaléka import, többnyire Oroszországból származik.
    Az INS Vikrant azért nem fogja a jelenlegi katonai egyensúlyt megbontani, mert India fő érdekszférája az Indiai-óceán, és Kínának nincs érdekkonfliktusa Indiával ezen a területen - jelentette ki Jin Csua katonai szakértő.
    A lap kitér arra is, hogy szakmai körben elterjedt vélemény szerint Indiának (inkább) több tengeralattjáróra lenne szüksége, amivel támadó haderejét növelheti. Megjegyzi: múlt hét szombaton jelentették be, hogy India elkészült első hazai gyártású atommeghajtású tengeralattjárójával is, az INS Arihanttal. A jármű 44 kilométeres óránkénti sebességre képes és ballisztikus rakétákkal, valamint torpedókkal is felszerelhető. Fedélzetén 95 tengerésznek van helye.
    Kína első repülőgép-hordozóját, a Liaoning névre keresztelt Varjag osztályú hajót 1998-ban vásárolták meg Ukrajnától motor, fedélzeti elektronika, hajtócsavarok és fegyverzet nélkül. 2012 őszén állították hadrendbe, de a hadsereg állítása szerint elsősorban tesztelésre és kiképzésre kívánják használni. Katonai vezetők részéről korábban többször is elhangzott, hogy az ország több saját repülőgép-hordozó építésére készül.
 
 
 
 
Forrás:MTI 2013. augusztus 13., kedd 8:14 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu