Auto
A jövő repülő autója hibrid lesz
[origo]|2013. 05. 31., 13:27|Utolsó módosítás:2013. 05. 31., 16:04
Egy üres útszakaszról is fel tud szállni a TF-X
Forrás: Terrafugia
Vízszintesen felszálló, kis garázsban is elférő hibrid repülő autót tervez a Terrafugia nevű cég. A TF-X vezetését öt óra alatt megtanulhatják azok, akik autót már tudnak vezetni.
Egyelőre még csak a tervekben és a 3D-animációkban létezik, de a Terrafugia nevű cég már dolgozik a jövő autóján. A benzines és elektromos motorral is felszerelt, helikopterként helyből felszálló TF-X gyártása 8-12 éven belül kezdődhet meg. A gyártó azt ígéri, hogy a négyszemélyes repülő kocsi 800 kilométert tud megtenni landolás és tankolás nélkül.
  
A TF-X komoly számítógépes rendszerrel lesz felszerelve. Képes lesz automatikusan elkerülni a többi repülőeszközt, a tiltott zónákat, és azokat a helyeket, ahol az időjárás nem teszi lehetővé a biztonságos repülést. A kocsi képes lesz majd automatán leszállni, valamint egy vészhelyzet esetén kinyitható ejtőernyőt is szerelnek rá.
 
Magától elkerüli a rossz időt és a tiltott repülési zónákat
Forrás: Terrafugia
  
A kocsi helikopterként fog felszállni, a haladáshoz viszont már egy 300 lóerős motor által hajtott tolólégcsavar fogja szolgáltatni a tolóerőt. A kocsi nem csak azért futurisztikus, mert fel tud emelkedni az útról. Felszállás előtt szárnnyá alakul az a része, amelyik korábban az ajtó mögé hajlott vissza. Felszállás után takarosan összecsukja a légcsavarokat, hogy csökkentse a légellenállást. A TF-X-szel folyamatosan történik valami a koncepcióvideó szerint.
 
 A hagyományos autóknak épült garázsba be fog férni
Forrás: Terrafugia
  
A Terrafugia azzal emelkedik ki a számos repülő autót ígérő cég közül, hogy egy röpképes autója már van. A Transformation nevű kocsi jóval bumfordibban néz ki, mint a TF-X, viszont nem csak tervekben létezik és fel is szálltak már vele a cég sajtónapján. Jövőre meg is veheti, akinek van rá 64 millió forintja.
 
Forrás:origo.hu/
 
Jövőre már megveheti a repulő autót
Szedlák Ádám|2013. 04. 09., 9:53|Utolsó módosítás:2013. 04. 09., 9:55
 
Jövőre elindulhat a repülő autó gyártása, de már most is hároméves várólista van a kocsira. A 64 millió forintba kerülő autót már több autószalonon meg lehetett nézni.
 
Hét éve dolgozik a repülő autóján a Terrafugia nevű, a Massachusetts Insitute of Technology (MIT) neves műszaki egyetemen végzett repülőmérnökök által indított cég. A Transition nevű kocsit az elmúlt két évben már kiállították a New York-i Autószalonon, sőt a kocsi már rendelkezik olyan alvázszámmal (VIN) is, amivel forgalomba lehet hozni.
 
 
 
Az amerikai közlekedésbiztonsági szervezet(NTHSA) még nem végzett teljesen a vizsgálatokkal. A légügyi hatóság szabályai szerint könnyű sportrepülőnek számít majd a Transition, így nem kell átmennie engedélyeztetési eljáráson. A légügyi ellenőrök csak a cég gyártósorát akarják majd megvizsgálni, ha elindul a tömegtermelés.
 
 A földön kicsit ormótlannak hat a Transition
Forrás: Terrafugia
  
A jármű gyártása csak azután kezdődik meg, hogy a Terrafugia minden szükséges engedélyt begyűjtött. A cég jelenleg a beszállítókkal épít kapcsolatokat. Az Engadget kütyüblog szerint elképzelhető, hogy még egy prototípust készítenek a gyártósorok beindítása előtt.
 
Leghamarabb jövőre kerülhet piacra a Terrafugia Transition nevű repülő kocsi. Az ára várhatóan 279 ezer dollár (64 millió forint) lesz, ami alig kevesebb, mint egy új Cesna 172-es kisrepülő ára. A Cessnával azonban nem lehet leszállni egy gyorsbüfénél és begördülni a drive-in sorba.
  
 Nem szükséges a légügyi hatóság engedélye a géphez
Forrás: Terrafugia
  
A magas ár nem riasztja teljesen el a vásárlókat. A cég sales vezetője szerint száznál is többen állnak sorba, hogy megvegyék a saját repülő autójukat. Ha a gyártás elindul, havi 2-3 autó fog legördülni - vagy lerepülni - a gyártósorról, így a várólista végén levők akár három évet is várhatnak a Transitiönre.
 
Forrás:origo.hu/
 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu