Technika
Már tesztelik a Miskolc számára készülő cseh villamost
Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2013. május 28., kedd (MTI)
Már a gyakorlatban is tesztelik a Miskolc számára készülő új cseh villamost.  Az új villamos a napokban jelent meg a nyugat-csehországi Pilsen utcáin - közölte az E15 cseh gazdasági hírportál kedden.
 
    A pilseni Skoda Transportation 31 darab alacsony padlós, klímás, számítógép-vezérelt Skoda 26T típusjelű villamost szállít Miskolcnak. A magyar megrendelés értéke, beleértve a tízéves karbantartási időre vonatkozó opciót is, 1,85 milliárd korona.
    "A villamos a prágaiak körében csak Porschének nevezett T14 típusjelű villamos továbbfejlesztése. Az első két szerelvényt 2014 februárjáig kell átadnunk,  a többit 2015 februárjáig" - mondta a lapnak Zdenek Majer, a Skoda elnökhelyettese. Majer szerint a Skoda 26T villamos a cégnek olyan zászlóshajója mint a Skoda autógyárnak a Superb limuzin. 
    Miskolcon már vannak tapasztalatok a cseh villamosokkal, a városban a korábbi CKD által gyártott villamosok most is közlekednek.  A Skoda Transportation számára Magyarország egyre fontosabb piac. A pilseni gépipari csoport 2007 óta villamos berendezéseket szállít a budapesti metró számára, trolibuszokat Debrecenbe, Budapestre és Szegedre. Miskolc tehát újabb állomás a megrendelésekben. A magyarországi megrendelések összértéke meghaladja a 3,5 milliárd koronát - mondta Majer.
    A hírportál szerint az új villamosnak nagyon praktikus a belső utastere, több mint 300 személyt szállíthat egyszerre.
    Miskolcon zömmel európai uniós forrásból fejlesztik a villamosközlekedést, a Zöld nyíl című projekt révén 9,6 kilométer hosszúságban megújult a villamospálya a Tiszai pályaudvar és a diósgyőri végállomás között, innen pedig másfél kilométerrel meghosszabbították Felső-Majláthig.
    Ezt a csaknem 15 milliárd forint értékű munkát a Colas-Alterra Zrt., a Colas út Zrt., a WIS Zrt. és a Pentavia Kft. alkotta Zöld nyíl 2009 konzorcium nyerte el.
 
 
 
Forrás:MTI 2013. május 28., kedd 18:20 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu