Technika
Működő mesterséges vesét állítottak elő amerikai kutatók
London, 2013. április 15., hétfő (MTI)
Laboratóriumi körülmények között előállított vesét ültettek be patkányoknak amerikai kutatók: a mesterséges szerv a transzplantációt követően megkezdte a vizelettermelést.
 
    A vese a laboratóriumi körülmények között ez idáig előállított legbonyolultabb szervek közé tartozik. A működő mesterséges vese felé vezető első lépést a Massachusetts General Hospital szakemberei tették meg. A patkányvese a beültetést követően 5 százalékos hatékonysággal működött. 
    A vizsgálatot vezető Harald Ott szerint már a normális veseműködés töredékének helyreállítása is elegendő lehet. Mint elmondta, egy hemodialízisben - veseműködést pótló kezelésben - részesülő páciens esetében például a veseműködés 10 százalékról 15 százalékra javítása is jelentős előrelépést jelent.
    A patkánykísérletek sikerére támaszkodva a kutatók úgy képzelik a mesterséges emberi vese előállítását, hogy megtisztítják a vesét az elhalt sejtektől, hogy csak a váz maradjon meg, majd a szervet újraépítik a pácienstől származó sejtekkel - adta hírül a BBC News. 
    Ez két jelentős előnnyel járna a szervátültetésre nézve. Egyrészt a szövet egyezne a páciensével, így nem lenne szükség élethosszig tartó gyógyszerszedésre a beültetett szerv kilökődésének megelőzése érdekében, másrészt jelentősen nőne az átültetésre alkalmas szervek száma: jelenleg ugyanis a felajánlott vesék jelentős részét nem tudják hasznosítani, ám a jövőben ezeket is lehetne "alapnak" használni az újak megépítéséhez. 
    A vese a felelős a szervezet anyagcseréje közben keletkező vízoldékony anyagcsere-végtermékek eltávolításáért, és ez a leggyakrabban átültetett szerv, amelyre rendkívül hosszú a várólista világszerte. "Csak az Egyesült Államokban jelenleg százezer páciens vár vesetranszplantációra, miközben évente nagyjából mindössze 18 ezer beavatkozást végeznek" - húzta alá a szakember a mesterséges vese előállításában rejlő lehetőségek kapcsán. 
    Az emberi páciensek bevonásával történő vizsgálatokig még számtalan kutatásra lesz szükség. A mostani eredményeket a Nature Medicine című folyóiratban ismertették a szakemberek. 
    (http://www.bbc.co.uk/news/health-22123386)
 
 
 
Forrás:MTI 2013. április 15., hétfő 16:49 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu