Kultur
Ajjaj jön a vonat!
2013 MÁRCIUS 26 11:02 DE.
 
Ennyit fogtam fel a szövegből, amikor a Mester előénekelte a dalt. 
(Inkább a dallamon, ritmuson, harmóniákon járt az eszem – hangszereltünk, nem a verset elemeztük.)
 
Később a stúdióban már nemcsak arra figyeltem, hogy az ének tiszta legyen, az üzenet egyre fontosabbá vált: Ajjaj, jön a vonat, ideér és végünk.
 
Az ezredforduló tájékán járunk; koronaúsztatás, Árpádsávos zászló, hajrámagyarok, MIÉP – ilyesmi. Gerendás Péter a művész vészt jósló érzékenységével egy zuhanó repülőről (repülőből) énekel: Figyelj! Csak oldalra ne nézz! Jobbról valaki csurkán benéz.
 
Kiafaszomaza Csurka, legyintünk a fenyegetésre. Fasiszták?! Kampóskeresztes nácik?! Szánalmas soviniszták?! A XXI. században?! Csak nem! Európába tartunk (kiabálja Kern András a vízből)!
 
Nem ijedtünk meg eléggé, de azért minden koncert végén eljátszzuk a Százéves pályaudvart (Gerendás-Bródy) –az ördögöt festjük a falra?
 
Akkoriban Gerendás Erkel-díjat kapott, ma Petrás Jánost (leírom, mert hinni szeretnék benne, hogy kevesen tudják), a „Revíziós” Dalfesztivál-győztes Kárpátia nevű szupergrupp énekesét lovagkeresztelik meg (gondolom, pontos és lendületes basszusgitár játékáért, miniszterelnöki előterjesztésre).
 
Megint: kiafaszomaza Petrás! legyinthetnénk, de már kifelé tartunk Európából. (Lám, még a felvilágosultabbja sem adja vissza az érdemrendjét.)
 
Semmi párhuzam: Gerendás – zenész – Erkel díj
 
Petrás – hülye náci – Magyar Arany Érdemkereszt (polgári tagozat]
 
Amikor a vonat újra elindult a százéves pályaudvarról(ra),
 
Százéves pályaudvar by Gerendás Péter on Grooveshark
 
 Bródy mester múlt századi bölcsességével figyelmeztetett: Ez a vonat rajtunk megy át, letagadni kár. Aki nem kerül alája, jól az se jár.
 
Nem hittük el. A jobboldali keresztény nemzeti kurzus nem fasiszta, rasszista, nacionalista, soviniszta, önkényuralmi rendszer! Majd megvédi az állampolgárait. És a vonat most ideér:
 
A peronon vigyázzunk! Ne csak itten álljunk! Legalább kiabáljunk!
 
 
Éry Balázs

Forrás:kanadaihirlap.com
 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu