Sport

Szittya Lovas Íjászok .

Közel tíz évvel ezelőtt néhányan szabadidejük hasznos eltöltésére lovas íjászkodni kezdtek. A kezdetben hobbinak induló tevékenység az idők folyamán azonban igényelte egy egyesület létrehozását. Erről az útról és természetesen a jelen mellett a jövőről is beszélgettünk a Szittya Lovas Íjászok vezetőjével, Hortsin Tamással.
 Harsona: Meséljen kicsit a kezdetekről…

Hortsin Tamás: Kezdetben a szabadidőnket szerettük volna hasznosan eltölteni, úgy, hogy közben jól érezzük magunkat. Ekkor még nem merült fel, hogy valaha is egyesületté válunk. Az idők folyamán azonban ismertté váltunk, így szükségessé vált egy szervezettebb forma, állandó csapat kialakítása. Hosszú és rögös út vezetett odáig, amíg találtunk egy megfelelő területet, amin sikerült felépíteni könnyen mobilizálható tanyánkat lovas íjász pályával.

Harsona: Hogyan telnek egy íjász egyesület mindennapjai?

H. T.: Az, hogy saját területen működhetünk, igen kettős dolog. A szabadság jó, ám sok gonddal is jár. Korábban nem értettem, hogy akinek lovas tanyája van, miért nem lovagol sosem. Ma már tudom, hogy nem ér rá. A gyakorlás azonban fontos, hisz az tud hiteles lenni, aki mögött mérhető sportteljesítmény áll. Sok fesztiválon és várjátékon jelen vagyunk. Eljutottunk az ország túlsó szegleteibe, például Sopron mellé is. Jártunk a Miniszterelnöki Hivatal Üdülőjében és sok budapesti rendezvényen. Megszűntéig állandó résztvevői voltunk a Budapesti Lovas Juniálisnak.

Harsona: Milyen versenyeken, rendezvényeken fordulnak még meg?

H. T.: 2004 óta folyamatosan indultunk a Kassai Világszövetség Kisrozvágyi lovas íjász versenyein. Az első éven dobogós helyen végeztünk, és az utóbbi időben minden versenyen győzött csapatunk valamelyik tagja. Mi tartjuk a hivatalos és a nem hivatalos pályacsúcsot is. A környéken a Siroki és a Boldogkői Várjátékok a kedvenceink. Külföldre is kapunk meghívásokat, részben magyar lakta helyekre a felvidéken, de jártunk már távolabb is. Szervezünk emellett nyári táborokat gyerekeknek, ahol az állatokkal és egy – egy történelmi mondával is megismerkedhetnek.

Harsona: Mit gondol, miért lehetnek ilyen népszerűek?

H. T.: Bemutatóink egyediek, hiszen szinte mindegyik egy-egy magyar vagy ázsiai mondakörből vett történet köré épül. Fontosnak tartjuk a hitelességet, melynek csupán egyik pillére a sportteljesítmény. Fontos a magas szintű ismerete annak a kultúrának, amit megjelenítünk. A harmadik pillér a nagyállattartó lovas népek és a magyarság történelmének minél pontosabb ismerete.  Fontosnak tarjuk az autentikus előadásmódot, ezért ellátogattunk olyan helyekre, ahol megfigyelhető a nomád állattartás. Két alkalommal jártunk Mongóliában, 2004-ben Hentij területének állattartását tanulmányoztuk, tavaly pedig egy tagunk a Hövszgöl tó környékén a sámánizmus újjáéledésének nyomait vizsgálta. Idén tavasszal a Sínai félszigeten jártunk, ahol a beduinok állattartását vettük szemügyre. Van a csapatban egy régészhallgató, akinek írásai több kiadványban is megjelentek. Számos előadást tartunk, a legjelentősebb mű, melyben részt vettünk a Mounted Archers of the Steppe 600 BC - AD 1300 című történelmi könyv, ami Amerikában jelent meg.

Harsona: Milyen célok váratnak még magukra?

H. T.: Szeretnénk eljutni Európa egyetlen mongol nyelvű és buddhista népének területére, Kalmükföldre. Szintén terv a törökországi Anatóliai fennsík nomádjaihoz, a Jürükökhöz tett látogatás is. Emellett természetesen minél több rendezvényen jelen szeretnénk lenni, és a táboroztatást is folytatjuk.

Kiss JuditTovábbi képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu