Technika
Az Android-alkalmazások veszélyeire hívta fel a figyelmet egy kínai kutatócsoport
Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2013. március 15., péntek (MTI)
Az Android-alkalmazásoknak csaknem 67 százaléka kémleli a felhasználók személyes adatait Kínában, s közel 35 százalékuk figyel olyan információkat, amelyek nem kapcsolódnak az alkalmazás eredeti funkciójához - derült ki Kína egyik vezető internetkutató és adatszolgáltató intézményének, a DCCI-nek egy frissen közölt jelentéséből.
 
    A cég a Google vezetésével fejlesztett nyílt forráskódú mobileszköz-operációs rendszer Kínában előforduló legnépszerűbb alkalmazásait vizsgálta, s ennek alapján arra a megállapításra jutott, hogy a telefonokon megjelenő, tárolt adatok szinte valamennyi típusát "ellenőrzés alatt" tartják.
    Az sms-üzenetek listáját, a telefonbeszélgetések adatait, a címjegyzékben található információkat és lényegében minden mást is megfigyelnek olyan alkalmazások, amelyekre a felhasználó még csak nem is gyanakodna - állítja a jelentés.

Hirdetés,katt!


    A kutatók az adatkövetőket egyenként megfigyelve kiderítették, hogy az alkalmazásoknak több mint a fele számon tartja a felhasználó tartózkodási helyét, s 13,2 százalékuk teszi ezt annak ellenére, hogy ez az információ nem hozható összefüggésbe az adott alkalmazás eredeti funkciójával.
    Az alkalmazások 21,2 százaléka kíváncsi a mobileszköz-tulajdonos címjegyzékére, 18,1 százalék pedig a hívások részletes adataira. Tizenkét százalékuk az sms-üzenetekre specializálódott, s vannak olyanok is, amelyek üzeneteket küldenek, vagy hívásokat kezdeményeznek.
    A kínai kormány egyik kutatóintézete épp a napokban hívta fel arra a figyelmet, hogy a kínai mobileszközpiac túlságosan ki van szolgáltatva az Android operációs rendszernek, s meghatározó volta következtében hátrányba szorulnak egyes kínai vállalatok.
    A jelentés szerint a szabadon, tehát ingyen használható rendszert lényegében a Google tartja az ellenőrzése alatt, s utalt arra is, hogy az amerikai internetóriás operációs rendszerének legutolsó kódját nem osztotta meg a kínai vállalatokkal.
 
 
 
Forrás:MTI 2013. március 15., péntek 11:07
 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu