Technika
Önállóan közlekedő robotjárművet mutatott be a Hitachi
 
Tokió, 2013. március 13., szerda (MTI)


Önmagát vezető, hívásra házhoz menő egyszemélyes robotjárművet mutatott be a Hitachi japán elektronikai cég.
     A ROPITS (Robot for Personal Intelligent Transport System) névre keresztelt szerkezet emberi beavatkozás nélkül képes közlekedni a járdákon, de akár épületek belsejében is.
    A robot egy GSP-vevő, egy kamera és négy lézeres szenzor segítségével tudja elnavigálni magát a forgalomban - írta szerdán az Aszahi Simbun japán napilap.
    A járműnek táblagéppel lehet megadni az úti célt, a kezelőfelületet magukkal hordozó tulajok pedig bármikor aktuális tartózkodási helyükre hívhatják a szerkezetet, az magától odatalál. A Hitachi közlése szerint a robot másfél méteres hibahatárral találja meg a betáplált úti célokat. Vészhelyzetben botkormánnyal irányítható.

Hirdetés,katt!


    A cég időseknek és a mozgássérülteknek szánja a járművet. Ugyanakkor a ROPITS csak rövid távú utak megtételére alkalmas: a 160 centiméter magas és 70 centiméter széles, lítium-ion akkumulátor által hajtott négykerekű végsebessége mindössze 6 kilométer/óra.
    A Hitachi további teszteknek fogja alávetni a szerkezetet, amely a cég reményei szerint a mozgásban hátráltatott emberek életének megkönnyítése mellett a jövőben önálló áruszállításra is alkalmas lesz.
 

 
 
 
 
Forrás:MTI 2013. március 13., szerda 12:05 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu