Technika
A kibertámadások veszélyesebbé váltak a terrorizmusnál az amerikai hírszerzés szerint 
Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti: Washington, 2013. március 12., kedd (MTI)
A kibertámadások és a kibernetikai kémkedés megelőzte a terrorizmust az Egyesült Államokat fenyegető kockázatok toplistáján - derült ki az amerikai hírszerző szerveknek a globális kockázatokról készített, kedden nyilvánosságra hozott éves felméréséből.
 
    A kibertérben jelentkező fenyegetések részben azért ugrottak az élre a várható kockázatok listáján, mert a számítógépes technológia annyira gyorsan fejlődik, hogy a biztonsági informatikusoknak nehéz lépést tartaniuk vele.
    "Bizonyos esetekben a világban gyorsabban alkalmazzák a digitális technológiákat, mint amilyen gyorsan megértjük azok biztonsági vonzatait és a bennük rejlő potenciális katonai veszélyeket" - állította James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója a keddi szenátusi meghallgatásra előkészített írásos tanúvallomásában.
    A 16 amerikai hírszerző szolgálat működését koordináló Clapper szerint ugyanakkor csekély az esélye annak, hogy a létfontosságú amerikai infrastruktúra, például egy regionális villamosenergia-hálózat ellen az elkövetkező két évben jelentősebb támadás történne. Nem zárta ki azonban a kevésbé kifinomult támadások, például bankok weboldalai megbénításának lehetőségét.
    A hírszerzési felmérés közlését egy nappal megelőzően Tom Donilon, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója nyíltan az amerikai vállalatok ellen folytatott kibernetikai kémkedéssel és adatlopással vádolta meg Kínát.

Hirdetés,katt!


    A nukleáris csapással fenyegető és a fegyvernyugvási egyezményt felmondó Észak-Korea Clapper megítélése szerint komoly fenyegetést jelent az Egyesült Államokra és Kelet-Ázsiára nézve. A kémfőnök szerint Phenjan támadást indíthat Dél-Korea ellen. Clapper szerint a rezsim erőfeszítéseket tesz egy közúton mozgatható interkontinentális ballisztikus rakéta kifejlesztésére, ám a tavaly áprilisi katonai parádén felvonultatott KN-08-at még nem próbálták ki.
    Az amerikai hírszerzés igazgatója szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek minden korábbinál komolyabb belpolitikai kihívásokkal kell szembenéznie, és Oroszország politikai rendszerére a következő egy évben a társadalmi elégedetlenség miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik majd.
    Clapper úgy vélekedett, hogy Putyin a Washington és Moszkva közötti megnövekedett feszültség ellenére kész együttműködni néhány, az amerikai érdekek szempontjából fontos területen, amelyek egyike Afganisztán. 
    A James Clapper által a szenátus hírszerzési bizottsága előtt bemutatott, 34 oldalas jelentés részletesen taglalja a világ aktív és potenciális feszültséggócaival kapcsolatban várható fejleményeket is. Iránnak kapcsolatban az amerikai kémszervek arra a megállapításra jutottak, hogy a teheráni vezetés az urándúsítás és a rakétatechnológia terén mutatkozó, egyre javuló belföldi szakismeretek ellenére még nem határozta el magát az atomfegyverek megépítése mellett és nem tudni, hogy így tesz-e majd. Igaz, ez a lehetőség nyitva áll előtte.
    Az idei jelentés megismétli a 2007-es Nemzeti Hírszerzési Felmérésnek azt a vitatott állítását, hogy Irán 2003 ősze és 2007 közepe között "leállította nukleáris fegyverprogramját".
    Szíriában az amerikai kémszervezetek szerint "felgyorsulóban van" az Aszad-rezsim védelmi képességének eróziója. Noha a kormányerők megakadályozták több nagyváros bevételét, a felkelők vidéken egyre nagyobb befolyásra tettek szert és a Törökországgal határos Idlíb tartományban "állandóbb bázist" teremtettek maguknak. Clapper nem tartotta kizártnak, hogy Damaszkusz vegyi fegyvereket vessen be.
    Az amerikai hírszerzés igazgatója szerint az al-Kaida terrorszervezet jemeni csoportja még mindig nem tett le arról a törekvéséről, hogy belföldön intézzen támadást az Egyesült Államok ellen, igaz, ezek a kifinomult pokolgépekkel megkísérelt merényletek eddig rendre meghiúsultak.
    A hírszerzők szerint folytatódnak majd az erőszakos szélsőségesek amerikai földön való, internetes anyagokkal történő toborzása és ösztönzése. Az ilyen militánsok részvételével megkísérelt merényletek száma a várakozások szerint nem éri majd el az évi 10-et.
    Az al-Kaida "magját" képező csoportot, amelyet jelenleg a néhai Oszama bin Laden helyettese, Ajman al-Zavahiri vezet, oly mértékben sikerül meggyengíteni, hogy az valószínűleg nem képes már a Nyugat ellen összetett, nagyszabású támadásokat elkövetni.
    Afganisztánnal kapcsolatban, ahol az Egyesült Államok és a szövetséges hatalmak csapatkivonásra készülnek, a felmérés megállapította: a tálib felkelés "képes maradt az ellenállásra és arra, hogy kihívást intézzen" Amerika nemzetközi céljaival szemben.
    A jelentés szerint továbbra is kínai egyeduralom várható a globális ritkaföldfém-ellátásban.
    Clapper sürgette, hogy a kongresszus enyhítsen a hírszerzés működését nehezítő korlátozásokon, amelyek az automatikus büdzsécsökkentés miatt j9ttek létre. A kényszerű lefaragások miatt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) több ezer alkalmazottját küldhetik majd részleges kényszerszabadságra, ötezer szerződéses munkatársat bocsáthatnak el, veszélybe kerülhetnek a kibernetikai védelem és a műholdas hírszerzés egyes elemei.
 

 
Ellopták az amerikai first lady, az alelnök, valamint több híresség személyi adatait
 
Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
    Washington, 2013. március 12. kedd (MTI) - Vizsgálatot indítottak kedden az amerikai szövetségi hatóságok, mert hackerek a jelek szerint eltulajdonították Michelle Obama amerikai first lady, Joe Biden alelnök, valamint több hivatalos személy és híresség pénzügyi adatait.
 
    Egy weboldal, amely az eredetileg Szovjetunió számára kijelölt .su végződésű domain kiterjesztést használja, összesen 17 ismert személy állítólagos társadalombiztosítási számát, banki és hitelképességi adatait, valamint telefonszámát és címét tette közzé. Az oldal üzemeltetői nem indokolták meg tettüket, de egy Twitter-bejegyzésük a sajtójelentések szerint rendőrségellenes tartalmú.
    A feltételezett károsultak közé tartozik többek között Robert Mueller, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója, Eric Holder igazságügyi miniszter, Hillary Clinton volt külügyminiszter, Arnold Schwarzenegger, Kalifornia és Sarah Palin, Alaszka exkormányzója, valamint Mel Gibson, Jay-Z, Beyoncé,  Ashton Kutcher, Hulk Hogan, Britney Spears, Donald Trump, Kim Kardashian és Paris Hilton.
     Az ügyben az elnökök és vezető kormányzati politikusok védelméért felelős Secret Service és az FBI, valamint az Equifax hitelképesség-vizsgáló magáncég is vizsgálatot indított. Utóbbi elismerte, hogy négy ügyfelének adataihoz illetéktelenek fértek hozzá.
    Több szakértő ugyanakkor kétségét fejezte ki a weboldalon nyilvánosságra hozott adatok hitelességével kapcsolatban.
 
 
 
Forrás:MTI 2013. március 12., kedd 20:50 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu