Technika
Magyar holdjárót sétáltattak a madridi légi közlekedési kiállításon
Budapest, 2013. február 13., szerda (MTI)
Madridban zajlik a légi közlekedési szektor egyik legrangosabb nemzetközi rendezvénye, amelyen a HungaroControl interaktív munkaállomásán az érdeklődők egyebek mellett megsétáltathatják az első magyar holdjáró "kutyát", a Puli Space Technologiest is.
 
    A Polgári Légiforgalmi Szolgáltatók Szervezete (CANSO) és a Légiforgalmi Irányítók Szövetsége (ATCA) Európa egyik legnagyobb, évenként megrendezett és szakmai kiállítással, valamint fórummal egybekötött nemzetközi konferenciáját tartja a napokban a spanyol fővárosban. 
    A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. csaknem ötven négyzetméteres interaktív kiállítótere a magyar szolgáltató új, ANS III elnevezésű irányítóközpontját szimbolizálja. Az új budapesti központ február 27-től veszi át a régi szerepét - részletezte a szervezők közleménye.

Hirdetés,katt!

 
  Az eseményen sokan kíváncsiak a vállalat és a Thales Air Systems 2004 óta közösen fejlesztett légi navigációs szoftverrendszerére, a MATIAS-ra (Magyar Automated and Integrated Air Traffic System), de nagy sikert aratott a kiállítás második napján, szerdán bemutatkozott Puli Space Technologies, a Google Lunar X Prize nemzetközi innovációs verseny magyar résztvevője is. A magyar terelőkutyáról elnevezett eszközt működés közben láthatták az érdeklődök. A holdjárót készítő, fiatal magyar mérnökökből álló csapat 2015-ig szeretné feljuttatni a Pulit az égitestre.
    A madridi kiállításon kedden nagy figyelmet kapott a HungaroControl budapesti légi navigációs kutatás-fejlesztési és szimulációs központja (CRDS). A bemutató egyik érdekessége, hogy a három nap alatt az érdeklődők egy interaktív munkaállomás segítségével ismerkedhettek meg a CRDS szolgáltatásaival: a valós idejű szimuláció során bárki kipróbálhatta magát légiforgalmi irányítóként és kapcsolatba is léphet a budapesti központban lévő "álpilótákkal".
    A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. a nemzetközi légiforgalmi irányítás egyik kiemelt szolgáltatója, az Egységes Európai Égbolt keretében zajló uniós integráció aktív regionális együttműködő partnere. Az elmúlt években a vállalat több olyan beruházást indított el, amelyek a magyar légi navigációs szolgáltatások fejlesztését célozzák.
 
 
 
Forrás:MTI 2013. február 13., szerda 18:58 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu