Kultur
Alföldi mégis megrendezi a Mephisto-t
2013. február 2. szombat 9:21 Forrás: MTI,FOTO:MTI
Budapest – Nyílt levélben fordult a közönséghez Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója, aki az előadásaik iránti érdeklődést megköszönve leszögezte: a korábban meghirdetett bemutatóikat megtartják.
A Népszava online kiadásában olvasható, a Nemzeti Színház közönségének szóló nyílt levélben Alföldi Róbert kiemelte: Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével való megállapodásuk értelmében június 30-ig, szerződése lejártáig, ő vezeti a Nemzeti Színházat.
– A korábban meghirdetett programjainkat és bemutatóinkat megtartjuk, a rendelkezésre álló forrásokat a lehető leghatékonyabban és a takarékosságot maximálisan szem előtt tartva fogjuk felhasználni – fogalmazott. Mint írta, az új vezérigazgató munkájához segítséget nyújtva, a miniszter által kinevezett miniszteri biztossal együttműködve, európai módon vesz részt a Nemzeti Színház átadásában. – Ahogy azt a lelkiismeretem és a felelősségérzetem is diktálja – olvasható a levélben.
Alföldi Róbert az előadások iránti érdeklődést a társulat nevében is megköszönve azt írta: “Manapság, ebben a teljesen átpolitizált kulturális és közéletben igazán felemelő, hogy Önök ennyire kíváncsian, nyitottan és értő figyelemmel fordulnak előadásaink felé, szem előtt tartva a művészet, a színház erejét és szabadságát a napi politikai csatározások ellenére”. A társulat szakmai hitelességét leginkább a nézők töretlen érdeklődése mutatja. “Az Önök elismerése ad erőt fiatal pályakezdő vagy akár Kossuth-díjas művészeinknek, hogy méltó módon, felelősen tudjuk továbbra is képviselni a magyar nemzeti kultúrát, ahogy – meggyőződésem szerint – eddig is tettük.”
A Népszavában csütörtökön közölt interjújában Vidnyánszky Attila, aki július 1-jétől vezeti a teátrumot, arról beszélt: az a kérése, hogy a májusban bemutatni tervezett Mephisto című előadás már ne szülessen meg, ugyanis több szereplő jelezte, hogy nem kíván maradni a Nemzetiben, így viszont nem lehet majd kijátszani az előadást. “Mielőtt még rám támadnak emiatt, jelzem: efféle racionális okokból hagyott el annak idején két bemutatót Jordán Tamás, hogy megkönnyítse az átmenetet Alföldinek” – tette hozzá.

Forrás:MTI.hu
 
 
Hirdetés 


Bartus László: Mephisto a hálószobában van
2013. február 3. vasárnap 1:06
 
Nem állom meg, hogy néhány szóval ne kommentáljam Alföldi Róbert bejelentését, miszerint bemutatják a Mephistot a Nemzeti Színházban. Abban is lehet bízni, hogy Alföldi kezében mának szóló üzenete lesz a darabnak. Ez alatt azonban nem azt értem, mint általában a baloldali-liberális közönség, hogy a mű majd jól odamondogat a jelenlegi zsarnok jobboldali kiszolgálóinak, és lehet ujjal mutogatni rájuk. Ha csak ennyire vállalkozik, az nagyon kommersz lesz, s a mai magyar helyzetben még hazugság is.
Az Orbán-maffia merőben más jellegű, mint a náci birodalom volt (noha ideológiailag nem áll távol tőle). Nem ugyanaz a struktúrája, a hatalomhoz való viszony egészen más. Nem azért, mert ma nem terem meg ugyanaz a Mephisto, aki kész alkut kötni az ördöggel, kiszolgálni a zsarnokot. Hanem azért, mert ez a hatalom nem elégszik meg a szerepjátszással. Az Orbán-rendszerben azonosulni kell a vállalt szereppel, nem lehet csak alkalmazkodni. Az alkalmazkodás itt nem elég, aki csak alkalmazkodni próbál, azt kivetik maguk közül. Aki viszont azonosul a szerepével, az már nem Mephisto, hanem – a regény alapjául vett történet szereplői közül – Göring. Függetlenül attól, hogy a rendszer melyik részén szolgálja a zsarnokot. Navracsics ugyanúgy Göring, mint Vidnyánszky, mert az Orbán-rendszer nem tűr Mephistokat a bandán belül, neki annyi nem elég. Aki nem azonosul, azt nem fogadja be a rendszer, és kívül marad. Mephisto nem náci, hanem olyan, aki a rendszerben is boldogulni akar. Az Orbán-rendszerben is vannak Mephistok, de azok nem tudnak a rendszerrel baráti viszonyba kerülni. Ennek ellenére Mephisto lesz belőlük. Ez a döbbenetes.
Ha a mai korról szól a darab, akkor róluk kellene szólnia.
Ezért bármily furcsa, az igazi Mephisto ma nem a jobboldalon van, hanem az ellenzéki oldalon. Az Orbán-rendszerhez nem lehet kívülről dörgölőzni, akit elfogadnak, azt a rendszer beszippantja, és része lesz az elnyomó hatalomnak. Aki nem lesz a rendszer szerves része, az nem tud hozzájuk úgy idomulni, mint Klaus Mann Mephistoja. Aki kívül marad, azzal nem állnak szóba, nem kapja meg a Nemzeti Színházat, annak nem osztanak szerepet, nem kap a zsákmány elosztásakor semmit. A Simicska-Orbán maffiának nem lesz része. Megmarad önszorgalmú hülyének, aki mephisto-i lélekkel, de a hatalom birtokosainak elfogadása nélkül lapátol nekik. Ennél nyomorultabb és szánalmasabb szerep nincs, mert Klaus Mann Mephisto figurája legalább a berlini állami színház intendánsa lett. Tudta, hogy miért csinálja, ráadásul a gyávasága és a félelme sem volt alaptalan, mert kifejlett gyilkosokkal állt szemben.
De ezeket a mostaniakat nem fenyegeti a deportálás, sem a kivégzés, csakis eddigi életük hazugságának, a látszatnak és a kicsinyes karrier elvesztésének a veszélye, a megszokott jólét csökkenése. Nem is kapnak cserébe semmit, csak a szánalmas kis pénzüket, a túlélés hamis látszatát és a közszereplés, az ismertség nyomorát. Ezek elhitetik magukkal azt, hogy így tudták megmenteni magukat, másokat, az életüket, de ez merő hazugság.
Klaus Mann Mephisto figurájában van drámaiság, mert a dolognak van tétje. De a mai Mephisto súlytalan jellemtelen figura. Azt hazudja magának és a külvilágnak, hogy megment valami fontosat, és hogy hasznos, amit csinál. Miközben az egész mögött kizárólag mephisto-i jelleme áll. A ma Mephistoja úgy jellemtelen, hogy azt a hatalom nem is értékeli, nem is jutalmazza, hanem megveti, és tudomásul veszi, mint rendszerének fontos külső támaszát. Klaus Mann Mephistojához képest éppen úgy operettfigura, ahogyan Orbán operett-diktátor egy Hitlerhez képest. Még súlyukat is a zsarnok határozza meg: akkor lesznek majd drámai figurák, ha a zsarnok is bekeményít, és a rendszerét arra használja, amire való. Majd ha totalitárius rendszert vezet be, és nem akarja fenntartani a demokrácia hazug látszatát.
A mai magyar Mephisto ehhez nyújt segédkezet, és ez a ki nem mondott egyezsége a zsarnokkal: eljátszom a hülyét, demokráciának nevezem a diktatúrádat. Amíg ezt teszem, addig te nem bántasz engem. Hagyod, hogy keressek egy kis pénzt, eljátsszam az eddigi szerepemet, mintha semmi nem változott volna. Az enyémek előtt megmarad a presztízsem, ismertségem, befolyásom. Cserébe féken tartom azokat, akik pontosan tudják, hogy te egy zsarnok vagy, a rendszered egy diktatúra, és az államformád egy köztörvényes maffia uralma. De erről nem beszélünk. Csak annyira bírálunk, amennyire úgy gondoljuk, hogy lehet. Amíg nem kérdőjelezzük meg rendszered legitimitását, és nem kényszerülünk konfrontálódni veled.
Ezek a ma Mephistoi. Ezek nem a Fideszben vannak, nem az Orbán-rendszer talpnyalói és kiszolgálói, hanem az ellenzék politikusai és az ellenzéki média megmondó emberei. Mielőtt bárki eltévedne, szeretném jelezni, hogy a ma Mephistoi az ATV-ben és a Klubrádióban vannak, nem Orbán mellett. Tisztelet a kivételnek, akik korpa közé keveredtek, és még nem ismerték fel, hogy ezt nem szabad. Vannak ilyenek is, ők előbb-utóbb távozni fognak. De a mai Mephistok ott szerepelnek, ott beszélnek, ott hazudoznak, ott sunnyognak, ott alakoskodnak, adnak interjúkat, de az egész képmutatás mögött semmi más nincs, mint a fenti kimondatlan egyezség, és a gyáva, haszonleső, Mephistoi jellem, amely egy tál lencséért kiegyezik a zsarnoksággal, és naponta ezt az egyezséget kínálja fel. Ezt pedig azért tehetik, mert a hallgatóik és a nézőik nagy része a maga helyén éppen olyan kis Mephisto.
Ahogyan Klaus Mann műve, és Szabó István kiváló filmje sem csak egy szakma, vagy a hatalomba került Mephisto jelleméről szól, hanem mindenki jellemtelen megalkuvásairól és elvtelen kompromisszumairól, amelyeket naponta megköt a rendszerrel. Az igazi Mephistok ma azok, akiknek Önök naponta tapsolnak, akiket néznek és hallgatnak az ellenzéki médiában, akikben bíznak és reménykednek, akiknek a hazugságait elhiszik a választási győzelemről. Ezért felhívnám a figyelmet, hogy akik az ATV-t nézik, és a Klubrádiót hallgatják, azok majd ne tapsoljanak a Mephisto előadásán, mert a zsarnok még ki is röhögi őket.
Olvasom néha elszörnyülködve, hogy egyesek arról beszélnek, mi változik majd meg a kormányváltás után. Milyen kormányváltásról beszélnek? Ezt a kormányt demokratikus úton soha a büdös életben nem fogják leváltani. Nemcsak azért, mert többen vannak, akik az antiszemita retorika miatt a „nemzeti” kormányra szavaznak, és mint a Pavlov kutyája, azonnal elfelejtenek mindent, ha beindul az idegen gyarmatosításról szóló propaganda. Hanem azért, mert ezek soha nem fogják átadni demokratikus úton a hatalmat. Aki ezt nem látja, az vak, aki ezt látja, de nem ezt mondja, az gazember. Ez már egy alkotmányosan kiépített zsarnoki rendszer, formálisan egy fasiszta diktatúra, amely azért nem vezet be totalitárius uralmat, mert a külvilág miatt a látszat fenntartásában érdekelt. Másrészt a sok Mephisto miatt nem is kényszerül erre. De eljön majd ennek is az ideje.
A klasszikus fasiszta rendszerektől abban is különbözik, hogy azok egy ideológia megszállottjaiként ragadták meg a hatalmat, de ez egy bűnszervezet is, amely elfoglalta az államot, és az állam kifosztására szerveződött. Minden maffia állandó harcban áll az állammal, megpróbál egyes embereken keresztül beépülni, összefonódni az állammal. Ez az első maffia, amely nem vacakol ezzel, hanem az állam egészét foglalta el, és rabolja ki. Akik erre nem mutatnak rá, és nem úgy viszonyulnak hozzá, ahogyan ehhez kell, azok szekértolói és külső támogatói, fenntartói ennek a rendszernek. És emögött Mephisto áll, aki alkut köt az ördöggel.
Sok Mephisto okoskodik az ellenzékinek hazudott tévében és rádióban, de őket nem érdekli semmi más, csak a pénz, a hatalom látszata, a szereplési vágy. No, meg a celebkedés, a fontoskodás és a befolyás megtartása. Nem akarok hinni a szememnek, amikor azt látom, hogy újságokban fényképezik őket, mint a hollywood-i sztárokat, akiknek már régen az utcai tömegtüntetéseket kellene vezetni, a politikai bűnözők ellen kellene fellázítani a népet. Feltárni a valós helyzetet és kimondani a leplezetlen igazságot. Ehelyett részt vesznek a rendszer hazug konszolidálásában. Nézem a szerencsétlen embereket, akik a magyar film megszűnése miatt rendezett flashmobon tüntetnek. Szegények. Meglett emberek arcán a szerencsétlen bárgyúság, a bambaság. Mögöttük ott az üveg. Hát miért nem törik be? Miért nem kiáltanak akkorát, hogy beleremegjen a föld? Miért nincs erő? Mitől vannak ennyire beijedve? Ezek pedig még a legjobbak, ezek a bátor és merész derékhad. Azt hiszik, hogy meglehet úszni? Úgyis az lesz a vége, csak minél tovább várnak, annál több vért fognak ezek ontani. Ez az ember bármire képes.
Van még egy különbség Klaus Mann Mephistoja és a mai Mephistok között. Hendrik Höfgen csak magát adta el. De ezek, akik szerint demokrácia van, ezek eladják az országot, az egész ellenzéket, ennek az országnak a jövőjét, maradék becsületét, ezek a kezükben tartják és lefojtják az ellenállást. Van egy nagy ellenzéki párt, amely a Fidesz és a zsarnok foglya. A törpepártok közül pedig senki nem meri vállalni, hogy következetes elveket vall, hanem beleolvad a rendszerbe. Ahelyett, hogy kiállna bátran az igazsággal, függetlenül attól, hogy ma hányan követik, és mit beszélnek a jól öltözött Mephistok az ATV-ben és a Klubrádióban, mismásol.
Ha ez az ország nem szűnik meg, és egyszer lesz demokratikus vezetése, annak az országnak azok lesznek a vezetői, akik nem halandzsáznak, hanem egyformán konfrontálnak Orbánnal és az ellenzéki Mephistokkal is. Van egy ember, aki alkalmas lenne miniszterelnöknek, mert már bizonyított egy év alatt, a legrendesebb ember, akit valaha politikában láttam, de totálisan alkalmatlan politikusnak. Nem tud különbséget tenni igaz és hamis, jó és rossz között, és azt gondolja, hogy a tüzet és a vizet ki lehet egyenlíteni. És ezt a kínálatot veszi körül a Mephistok hada az „ellenzékinek” mondott médiában. Tragédia.
Igazi tragédia persze majd az lesz, ami ebből következik. Én csak arra kérek mindenkit, hogy amikor fegyverek ropognak az utcán, amikor halottak lepik el a kövezetet, akkor emlékezzenek meg ezekről az újságokról, tévéműsorokról és rádiókról, és a benne szereplő Mephisto-król, akik nem vezényelték ki időben az utcára az embereket, asszisztáltak a diktatúra kiépítéséhez, hazudoztak és alakoskodtak, magukat mutogatták, a hasznukat keresték, és előidézői voltak a tragédiának. A nagy keresztény országban, amelynek még az alaptörvénye is Istenre hivatkozik, a klotyópapírra is kereszteket rajzolnának, ha nem arra használnák, engedtessék meg, hogy bibliai képeket használjunk.
A jelekből azt lehet kiolvasni, hogy megvakította Isten a szemeit ennek a népnek, hogy ne lásson, bezárta a füleit, hogy ne halljon, felemelte a gonoszokat, és nem adott szabadítókat. Ez arra utal, hogy ennek a népnek betelt a gonoszsága, a hazug mentalitása, az ítélet kimondatott és várja a beteljesülését. Ennek a színjátéknak a legszánalmasabb és legkártékonyabb figurái a Mephistok, akik elhiszik, hogy valami fontosat és jót tesznek, és ők az események formálói. Az ő ítéletük lesz a legnagyobb, mert ők ennek a vámszedői.
Mivel ez a bűnszervezet szeret a kereszténységre és Istenre hivatkozni, hadd hívjam fel a figyelmet arra, hogy a Biblia szerint olvasni kell a jelekből, és a természeti jelekből különösen. Jézus elmondja, hogy milyen természeti jelek lesznek, amelyekből például megismerhető lesz a világvége. Emlékeztetnék a 2006. augusztus 20-i viharra, amelyben többen meghaltak. Ez megelőzte a 2006-os őszi eseményeket, amikor elindult ez a lavina. Nyilván megvannak a megfelelő természetes magyarázatok a viharra. De azért az eltelt idő távlatából felhívnám a figyelmet arra, hogy a vihar szinte a semmiből jött, az alkotmány napján, Szent István napján, a magyar államiság napján. Az emberek kiszolgáltatottan menekültek, rohantak, kerestek menedéket a túlélésre. Ennek ellenére többen meghaltak. Én már akkor azt írtam az Amerikai Népszava nyomtatott lapjába, hogy ez azt jelentheti, hogy az államiság kerül veszélybe, az alkotmányosságot éri valami nagy támadás, borzasztó katasztrófa következik be, és ennek halálos áldozatai lesznek. Ez ennek a prófétikus jele is lehet.
A történtek eddig nem cáfolták annak a viharnak a prófétikus jellegét. Az egy főre eső Mephistok számából és magatartásából pedig arra lehet következtetni, hogy a katasztrófa be fog következni. A mai Mephisto ellenzékinek mutatja magát, ezért sokkal kártékonyabb, és megakadályozza azt, hogy az igazságot hirdetők és az igazi ellenzékiek színre lépjenek. Ezek ugyanis a Mephistok egzisztenciáját és bizniszét veszélyeztetik. Ezért nincs az ellenzéknek se vezére, se igazi, egyenes úton járó szervezett ereje. Ha lenne, akkor is kinyírnák.
Ezzel a kör bezárult. Ez arra utal, hogy ennek az országnak vagy vége lesz, vagy ennek a generációnak ki kell halnia, és utána jön a szabadító. Ebből a mai ellenzékből senki nem fogja leváltani Orbán Viktort. Úgy tűnik, nem is érdemli meg, nem is jelentene megoldást. Ezek olyanok, mint a Titanic zenekara, amely még mindig hegedül, pedig a hajó már süllyed. Így volt ez Noé idejében is, kiröhögték, amikor a bárkát építette. Sodoma lakosai is csak röhögtek, amikor Lót kifutott belőle. Hogy a nagy keresztény országban Jézus nevét még egyszer ki lehessen ejteni, megemlítem, hogy ő azt mondta: az idők végén is így lesz, az emberek semmit nem vesznek észre, esznek, isznak, házasodnak, és akkor jön el a vég.
A magyarok ugyanígy viselkednek. Minden jel arra utal, hogy a magyarok válaszút előtt állnak. Vagy megváltoznak, vagy eltöröltetnek. Orbán után már nem lehet úgy folytatni, mint eddig. Nem lehet egy választással mindent úgy visszacsinálni, hogy ez a nép nem változik meg. Ha alaptörvényünk szellemében értelmezzük a valóságot, akkor Isten azért vette el Orbán Viktor eszét, mert válaszút elé állította ezt az országot. Ha fasiszta múltjával nem számol le, ha antiszemitizmusából nem vetkőzik ki, és a haszonleső korrupt, mindenki mást pedig lenéző és megvető mentalitásával nem szakít, megszűnik.
Ha ez a nép az “ősmagyarok” által hirdetett Nimród természetével és turulos identitásával azonosítja magát, akkor pusztulásra van ítélve. Aki pedig nem azt hirdeti, mint Jónás Ninivének, az vagy hülye, vagy vak, vagy korrupt gazember. Ez az egyetlen esély. Csak az egyenes igazság megmentheti meg ezt az országot, a mellébeszélés, a Mephistok hazugságai nem. Aki a választásoktól reméli a változást, és nem attól, hogy ez a nép zsákba öltözve hamut szór a fejére, az szemfényvesztő csaló. Ezért nevetséges az összes ilyen Együtt 2014, 2016. 2032. Ez mind egy vicc. De jól elvannak belőle, akik ezt játsszák. Mi közünk nekünk ehhez?
Hogy mit tehetnek ilyenkor azok, akik ezt látják? Ha most már maradunk a Biblia logikájánál, akkor az azt mondja, hogy az igaz ilyenkor elrejti magát és elmenekül. Ha azt látja, hogy nincs szabadító, nincs egyetlen igaz hang, hanem a gonoszokkal szemben a vakok, a hazugok és a korruptak hitegetése áll, akkor nincs remény. Akkor ítélet van. Valami olyan történik, amire nekünk már nincs befolyásunk. A tisztességes emberek mind el fognak hallgatni. Ezt mutatja a Galamus is. Szerintem Mihancsik Zsófia legszívesebben ezt tenné, de az első bukott választás után abba is hagyja, mert rájön arra, hogy ez másról szól.
Ez az ország nem a fasiszta zsarnok miatt reménytelen. Ezért nincs sok értelme őt tovább elemezni, nem ezen múlik. Aki nem tudja, hogy egy elmebeteg diktátor, az ettől már nem fogja megtudni. A mindennapi ügyködését elemezni pedig telejesen haszontalan elfoglaltság, pótcselekvés, gittrágás, és egyesek megélhetése. Ez nem vezet sehova. Csak a totális konfrontáció, a teljes elutasítás. De akik ezt mondják, azokat lehülyézik. Maradnak a Mephistok a porondon, de ennek nagy ára lesz, mert a hatalomban levő emberek el fognak jutni az emberölésig. Nem lehet más. Ez nem tud másképp végződni. Ez a rendszer egyik oldalon a rablásra, másik oldalon a gyűlöletre alapul. A gyűlölet maga gyilkosság. Idő kérdése, mikor válik tetté a szívben levő gyilkos indulat. Csak rá kell nézni ennek az embernek az arcára.
A sok Mephisto ennek is a jele. Olyanok, mint a dögkeselyűk. Már érzik a hulla szagát. 


Forrás:nepszava.com


További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu