Kultur
Alföldi: A kultúrharcot nem én csinálom
2013. február 1. 13:44
Alföldi Róbert szerint a Nemzeti Színház jelenlegi látogatói színházat szeretnének látni, és nem „politikai demonstrálóként érkeznek az előadásokra”.
A Nemzeti Színház leköszönő főigazgatója az ATV Startban elmondta: eddigi munkájának természetes velejárói voltak a sikerek és botrányok is, utóbbiak pedig a Nemzeti Színház igazgatóinak esetében elkerülhetetlenek voltak az utóbbi száz évben is. Mint hozzátette, a nemrég elhunyt színháztörténész, Székely György mondta neki: „ahhoz képest, amint Németh Antalék kaptak, ez kutyafüle”.
 
Alföldi kijelentette, hogy ő egy művészeti intézményt igazgat, nem pedig politikait, és nem tartotta túl szerencsésnek Vidnyánszky Attila azon mondatait, amely a nézőket igyekezett politikailag besorolni valamely kategóriába. Az is furcsa volt számára, jegyezte meg, hogy a leendő igazgató az előző öt év teljesítményét értékelte inkább, miközben Alföldi kinevezésekor inkább terveit igyekezett ismertetni. A májusban bemutatásra kerülő Mephisto kapcsán leszögezte, az nem egy aktuálpolitikai reflexió lesz, de természetesen reagálni fog arra a korra, amelyben élünk: Alföldi szerint „van mit beszélni arról, hogy a művész hogyan és miként keveredik össze a politikával”.

Hirdetés

 
Kerényi Imre szavaira reagálva elmondta, nem fogja megpályázni a Vígszínház igazgatói posztját, mégpedig azért, mert ott jól működő munka zajlik. L. Simon László terveire hivatkozva hozzátette, hogy ha szükség lesz arra, ahogy Alföldiék színházat csinálnak, akkor ki lehet majd találni ennek a mikéntjét is. Viszont a Nemzeti jelenlegi igazgatója úgy gondolja, „ez nem az a kor”, ahol neki valaki színházat fog adni.
 
 

Forrás:mandiner.hu
További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu