Technika
Műembert építettek brit tudósok
London, 2013. január 30., szerda (MTI)
Egymillió dolláros műembert építettek brit tudósok mesterséges végtagokból és szervekből.
 
    Rexnek nevezték el a 180 centi magas műférfit, amely "nemzetközi adakozásból" állt össze: a világon fellelhető a legjobb mesterséges szerveket használhatták fel. Rex műlábakon és karokon kívül mesterséges szemet, szívet, tüdőt és még hibridagyat is kapott. 
    A műlény szemüveges: a lencsék "fogják be" a látványt, és a rájuk vetülő képet a retinába épített mikrocsiphez továbbítják, amely azután elektromos impulzusokat küld az agynak, nevezetesen egy chipkomplexumnak.
    Rexnek bionikus bokája van, amelyet motor mozgat és nagyon kifinomult rugórendszer, amely képes utánozni az emberi izmok - például a lábikra - mozgását. A bionikus bokát a brit Hugh Herr professzor találta fel, miután hegymászáskor fagyás miatt elveszítette mindkét lábát. 

Hirdetés


    Herr nagyon megszerette műlábait. "Jobban ment velük a hegymászás, mint a valódi lábaimmal. Ha egy tündér teljesítené egy kívánságom, visszakérném a lábaim? Egyáltalán nem!" - idézte a tudóst a The Daily Telegraph című brit lap.
    Rex egy tévéműsor főszereplője lesz a brit Channel 4 csatornán február 7-én, utána a londoni Természettudományos Múzeumba kerül.
 
 
 
Forrás:MTI 2013. január 30., szerda 15:30 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu