Kultur
Vigyázat, kultúrpuccs!
2012. december 29. szombat 8:50 Forrás: AN
Foto:MTI
Budapest – Nem ütötte meg a MTI ingerküszöbét a tiltakozás.
“Konferencia a Műcsarnok helyzetéről” címmel ugyan kiadtak egy anyagot, ám azt elfelejtették megemlíteni, hogy a résztvevők, köztük a Műcsarnok előző, nagy tekintélyű igazgatója, valamint az első Orbán kormány kulturális minisztere, élesen bírálták a Magyar Kulturális Akadémiát, annak elnökét és a kormány kulturális politikáját.
Persze, mit is vártunk volna egy magát közösségi médiának nevező, ám valójában pártszolgálatban ténykedő alakulattól? Kis tiltakozás, néhány begőzölt fejű művészember, egy távozó igazgató – több is veszett Mohácsnál.
Amúgy az történt, hogy újabb demonstrációval és bíráló szavakkal is üzentek a kormányzat által támogatott Magyar Művészeti Akadémia vezetőjének a Műcsarnokban. A kulturális intézmény előterében művészek és aktivisták tiltakoztak, „Vigyázat, Kultúrpuccs” feliratú molino mögé felsorakozva. A díszteremben a lemondott igazgató Gulyás Gábor szervezett szakmai konferenciát, ahol Fekete György MMA elnöknek is üzent az első Orbán-kormány kulturális minisztere.
Rockenbauer Zoltán bírálta a Műcsarnok irányításának teljes átvételét és Fekete Györgyöt is, akinek eddigi megnyilvánulásai is nagyban hozzájárultak a válság elmélyüléséhez- hangoztatta a művészettörténész, aki szerint egy felelős pozícióba került ember nem vindikálhatja magának a jogot, hogy eldöntse, mi számít művészetnek és mi nem. Rockenbauer Zoltán nemrég önként távozott vezető tisztségéből a közmédiát irányító MTVA –nál, mert a hírek szerint nem értett egyet az újabb elbocsátásokkal.

Hirdetés


A szabad magyar művészetért demonstráló művészek, kurátorok, művészettörténészek petíciója alább olvasható
A kultúrpuccs az állampárt intézményes, teljes körű hatalomátvétele a magyar kultúrában.
Melyek az aktuális kultúrpolitika fő problémái?
1. Az MMA alaptörvénybe iktatása.
2. Az intézményvezetők pályáztatás nélküli, pártpolitikai érdekek mentén történő kinevezése.
3. A Műcsarnok, mint közvagyon átjátszása az MMA-nak.
4. A kultúrától elvont milliárdok átirányítása az MMA-hoz.
5. A támogatási rendszer ellehetetlenítése.
VIGYÁZAT, KULTÚRPUCCS!
A szabad művészek nem személyekkel szemben, vagy személyek mellett, hanem a magyar kultúrát érintő káros folyamatok ellen demonstrálnak.
Akcióik a kulturális politika antidemokratikus gyakorlatnak megszüntetésére irányulnak.”

Forrás:nepszava.com
 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu