Technika
Biztonságos az érintésmentes bankkártya? Most kiderül
2012. október 26., péntek 5:37,Pénzcentrum.hu
Magyarországon is egyre népszerűbbek az érintésmentes fizetést lehetővé bankkártyák.
Sok időt, hosszas sorban állást spórolhatunk meg használatukkal, kiválóan használhatóak éttermekben, kávézókban, boltokban - leginkább alacsonyabb összegű vásárlásoknál. Az elmúlt időszakban ugyanakkor szárnyara kaptak hírek az érintésmentes kártyák sebezhetőségéről is - a Pénzcentrum.hu most ezeknek járt utána.
 
Egyre több helyen találkozhatunk érintésmentes fizetéssel(MasterCardPayPass, Visa payWave), ami egy gyors, érintéssel működő, bankkártya alapú fizetési technológia. Ma több mint 100 ezer ilyen bankkártya van a piacon, közel hatezer elfogadóhelyen, és a legnagyobb nyári zenei fesztiválokon is lehet vele fizetni. Az érintésmentes bankkártyákkal a fizetés csak néhány másodpercet vesz igénybe. Ezt a fajta plasztiklapot nem kell odaadni a pénztárosnak, csak 4-6 centire odatartani egy azt érzékelni képes terminálhoz. Az hangjelzéssel jelzi, hogy a fizetés megtörtént, a vevő máris indulhat tovább.
 
Biztonságos?
 
Sokakban felmerül, hogy a rádiófrekvenciával működő rendszer mennyire megbízható, ad-e lehetőséget visszaélésre. Az elmúlt hónapokban több olyan elméletet, technológiai megoldást mutatott be a nemzetközi szaksajtó, amelyek az érintésnélküli kártyák - feltételezett- sebezhetőségét érzékeltették.
 
Az egyik legismertebb az elektronikus zsebtolvajlás néven elhíresült módszer: a csalók egy speciális eszközt visznek magukkal, majd az érintésnélküli kártyák tulajdonosai közelébe férkőznek (például egy zsúfolt tömegközlekedési eszközön, ahol valószínűsíthetően sok ilyen kártya van a zsebekben, pénztárcákban). A bűnözők kihasználják azt, hogy a rádiófrekvenciával működő érintésnélküli tranzakcióknál nem szükséges megadni PIN-kódunkat, így a speciális eszközzel viszonylag egyszerűen megszerezhetik a pénzt a kártyánkról. Egyes vélemények szerint szinte minden érintésmentes, azaz rádiófrekvenciával működő eszközhöz hozzá lehet férni, leegyszerűsítve az egész csak technológia, pontosabban antenna-hatótávolság kérdése. Sokan azt is kiemelik, hogy egyre több az ilyen fizetési eszköz -például karóra, mobiltelefon- ez pedig több célpontot nyújt a bűnözőknek.
 
Ne veszítsük el a kártyánkat!
 
A technológia megalkotója, a MasterCard az érintésmentes kártyák biztonságával kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet, hogy a kártyában működő dinamikus adatvédelmi eljárásoknak és a korszerű azonosítási megoldásoknak köszönhetően, a PayPass kártya használata során visszaélésre felhasználható ügyféladatok nem "hallgathatóak le". Ráadásul a hagyományos vásárlás esetén a vevőnek a kártyát át kell adnia a kereskedőnek, míg a PayPass kártya esetében nem kell kiadnia kezéből a kártyáját. Ez csökkenti a kártya érzékeny adatainak másolási lehetőségét.
 
Fejes Kálmán, a MasterCard Europe kártyabiztonsági szakértője a Pénzcentrum.hu-nak elmondta: a PayPass egy chipalapú tranzakció, tehát rendkívül biztonságos. Működési elvéhez hozzátartozik, hogy egy meghatározott összeghatár alatt nem kell PIN kódot megadni. Nálunk ez a limit 5000 forint. A PayPass-fizetés esetében az ügyfél saját maga hajtja végre a tranzakciót, nem adja oda a kártyáját a pénztárosnak. Az ügyfeleknek tehát ezt a paradigmaváltást kell meglépni, hogy nem átadom a kártyát, nem a pénztáros fogja a termékeket leolvasni, hanem akár mindent el tudok intézni saját magam. Ráadásul, ha kérek, mindig kapok bizonylatot az érintés nélküli tranzakcióról is. Természetesen beállítástól függően SMS értesítést is lehet igényelni a PayPass tranzakciókról is.
 
A szakértő elmondta: "Még egyáltalán nem találkoztunk olyan esettel, hogy a PayPass adatok megszerzésére irányuljon valamilyen támadás. Abban azonban mindig lehet egyfajta kockázat, ha elveszíti az ügyfél a kártyáját. Így, ha elveszítek egy PayPass kártyát, akkor 5000 forint alatt valaki tud ezzel vásárolni, de csak meghatározott számú tranzakció során. Ezekben a kártyákban ugyanis van egy számláló, így az érintés és PIN kód nélküli tranzakciók száma limitálva van. Fontos, hogy SMS-t minden esetben kaphat az ügyfél az érintésnélküli vásárlásairól is."

Forrás:penzcentrum.hu
 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu