Auto
Bemutatkozik az új magyar harcjármű
2012. október 09., kedd, 18:01 
Szerző: hvg.hu
Videófelvételeket tettek közzé a Komondor nevű, fejlesztés alatt álló magyar páncélozott terepjáróról.
2010-ben jelentették be a fejlesztését és 2011 szeptemberében készült el, de mindeddig nem sok információ látott napvilágot az RDO 3221 Komondor névre keresztelt magyar páncélozott harcjárműről. A katonai fejlesztésekkel is foglalkozó Gamma Zrt. és Respirátor Zrt. illetve további magyar cégek kooperációjában készülő, különféle páncélerősséggel ellátható terepjárót sugár- és vegyivédelmi felderítőnek, illetve egyéb rendvédelmi és katonai célokra szánják.
 
Ilyen fajtájú páncélozott terepjárója a Magyar Honvédségnek korábban nem volt, ami különösen az afganisztáni háborúban felmerült igények miatt jelentett problémát. Jelenleg is csak három, Amerikából vásárolt darab van, melyek az amerikai haderőtől kölcsönkapott járművekkel együtt az Afganisztánban lévő magyar katonákat szolgálják. Így a Komondor fejlesztőinek a Honvédség lehet a potenciális vásárlója, de a vegyi- és sugárfelderítő változat a civil katasztrófavédelmi szervek érdeklődését is felkeltheti.
 
Magyarországon a Kádár-rendszerben fejlesztettek és gyártottak utoljára harcjárműveket, melyekből barárti szocialista országok - Kelet-Németország, Irak, Csehszlovákia - is vásároltak. 2012 februárjában Hende Csaba honvédelmi miniszter Hadik-terv néven ambiciózus programot jelentett be a magyar hadiipar újjáélesztésére és külföldi piacszerzésre. Ebben is szerepet szánhatnak a Komondornak.
 
A már elkészült Komondor körül nagy a titkolózás, eddig nem sokszor találkozhatott vele a nyilvánosság. A járművet fejlesztő Gamma Zrt. most videókat tett közzé a Komondorról.

Forrás:hvg.hu
 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu