Kultur

Mátyás és a frankok

Mese felnőtteknekMátyás király álruhában járta Kolozsvár utcáit - hogy került oda ki tudja - és figyelte a népet.

A saját tapasztalatait kívánta felhasználni, mielőtt nagyobb döntésre szánta el magát.

Mátyás, az igazságos, Fekete Sereg tulajdonos, páncélos vitézei révén tűzzel, vassal irtotta az igaztalanokat. Az egyszer volt Budán kutyavásár igazsága Mátyás óta talán megkopott, de mintha napjainkba újra napirenden lenne, vagy a napirend előtti felszólalásokban éledezne, igaz nem Kolozsváron, hanem Budapesten a Parlamentben.

Történt egyszer, no nem is olyan régen, hogy egy ízig - vérig magyar vitéz - kinek Mátyás volt a példaképe - kijelentette: Ruszkik haza! E felszólítását, mivel sokan skandálták, az ideiglenesen hazánkban állomásozók olyan komolyan vették, hogy - a nemzetközi helyzet fokozódásának hatására is - kissé inukba szállt nékik és szépen, mint csillag megy az égen, elhúztak.

A mesének heppiend is lehetne a vége, no de eltelt jó pár év és bejöttek a frankok.

A frankokat mindenki szerette, legalább is eleinte. Ölelgette, csókolgatta, hazavitte, mutogatta a nép őket, mint az eljövendő, igazságos aranykor zálogát.

Teltek, múltak az évek és egyszer csak a frankok fellázadtak. Már nem kelleték magukat szépszóért, csak kétszer annyiért és ráadásul úgy elpofátlanodtak, hogy képesek voltak még azt is kijelenteni: ha jó voltam nektek olcsón, soványan, hát legyek jó most is kövéren, gazdagon! A nép csak hüledezett, majd hüppögött, később elsírta magát. Sokan csak azért nem vásároltak kötelet, mert annak árát is a frankok állapították meg.

E kilátástalan helyzetben, a közben királlyá választott, fentiekben már hivatkozott magyar vitéz másodszor jelentette ki: frankok haza!

A kijelentés megosztotta a népet.

Volt ki azt mondta: Meghalt Mátyás, oda az igazság!

Mások kórusban szavalták: Feltámadt Mátyás! Van még igazság! Frankok haza!

A külhoni vezérek fejcsóválva fenyegetőztek: Aki a frankoknak vermet ás, maga esik bele!

Történt aztán egy szép verőfényes napon - a zűrzavar kellős közepén -, hogy az egyik nagyvezír felszólalt, persze napirend előtt, az ország házában.

- Fenséges királyom! Életem - halálom kezedbe ajánlom, vétesd fejem, ha nincs igazam, de most már ki kell mondanom: igazad van, a frankok menjenek haza!

És a parlament kétharmada éljenzett, a király elmosolyodott.

A ház elnöke csendre intett!

A tömeg mit sem törődve vele csak éljenzett, éljenzett, és a frankok haza felszólítást skandálta! Egy erős férfihang azonban az egész termet túlharsogta:

- Ne várjátok meg, hogy harmadszor is szóljon!

Jelenleg frank ügyben itt tartunk!

 

Ocsenás Gábor 

Ocsenás Gábor könyvei e-book-ban itt megvásárolhatók !


További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu