Technika
Agyhullámokkal irányítható a drón
Index,2012. szeptember 3., hétfő 14:54
Az emberiség még messze van attól, hogy a mindennapok része legyen a gondolattal irányítás,
a technológia azonban egyre jobban fejlődik. A kínai Zhejiang University kutatói egy Youtube-videóban mutatták be az általuk épített, agyhullámokkal irányított kvadrokopter drónt.

Az irányító EEG-leolvasót visel, és azzal tudja irányítani a repülő eszközt, hogy irányokra gondol – bár ez az irányítás nem mindig logikus a laikusnak. Például az „erős balra” hatására a gép felszáll vagy landol, „balra” parancsra az óramutató járásának megfelelően fordul, „jobbra” előre megy, „tol” gondolatra pedig felfelé.
 
A tolószékben ülő felhasználó pislogásra fényképeket készíthet a drónra épített kamerával. Az EEG bluetoothon küldi át a laptopnak a parancsokat, amely wifin továbbítja a kvadrokopternek. A kvadrokopter visszaküldi a kamera jelét a laptopnak, így az irányító jobban láthatja, mi történik éppen.
 
A Flying Buddy 2-nek elnevezett rendszert arra tervezték, hogy segítsen a fogyatékkal élő embereknek. Ideális lehet azoknak, akik csökkent motoros készségekkel rendelkeznek, A videó alapján játékra is lehet majd használni a gépet. A most bemutatott darab még csak egy prototípus, élőben jövő héten mutatják be a pittsbugh-I Ubicomp számítógépes konferencián.
 
 

Forrás:index.huTovábbi képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu