Technika
Vízen futó lánctalpas tankok készülnek
Index,2012. augusztus 23., csütörtök 13:32
A katonai bevetéseken és a súlyos katasztrófák helyszínén a hagyományos járművek gyakran csődöt mondanak, ezért az amerikai hadsereg fejlesztéseiért felelős szervezet, a DARPA új szállítóeszközöket tervezett.
A Tactically Expendable Maritime Platform (TEMP) projekt keretében szabványos ISO-konténerek szállítására alkalmas járműveket építettek. Az egyik fő célkitűzés az volt, hogy létrehozzanak egy, a hajók között, illetve a hajók és a szárazföld között manőverező járművet, amit bevetéseken is lehet alkalmazni.
 
A szárazföld és a tenger közötti szállítást megvalósító járműnek mostanra készült el az első prototípusa, pontosabban az első méretarányos modellje.
 
 
A CAAT (Captive Air Amphibious Transporter) kódnevű eszköz első, 1/5 arányú modellje gyakorlatilag tankként üzemel, de a lánctalpakra levegővel töltött tartályokat szereltek. Ennek segítségével a jármű vízen is tud közlekedni, illetve átgázolhat a víz felszínén lebegő akadályokon. A vízben mutatott hatékonysága egy Abrams tankéval vetekszik, ráadásul megállás nélkül képes a szárazföldről a vízbe hajtani. A CAAT-nak még csak próbaverziója van, de elnézve a jármű hatékonyságát, valószínűleg elkészítik a végleges modellt is. A sorozatgyártás akkor kezdődhet el, ha a tesztek sikeresnek bizonyulnak.

Forrás:index.hu
 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu