Kultur

A költő és Augusztus huszadika!

A költő mobilja 2012.augusztus 19.-én vasárnap 10 óra harminchét perckor, mint derült égből a villámcsapás megszólalt.
Betűvetőnk nyugodalmas laza hétvégére számított. Ez nem jött be gondolta, hiszen a készülék olyan velőtrázó sikollyal szólt, hogy az már halláskárosodással fenyegetett. A telefon üzemmódja a legnagyobb hangerőre, az egyéni hanghatás egyre volt beállítva, amit valamelyik barátja tett fel talán egy éve a készülékre. Költő lévén igazi antitalentumnak számított a műszaki dolgokban, úgyhogy többé nem tudta azt letörölni. A nagy csendben, melyben már, már az ihlet közelében volt legújabb verse írásakor, a hangrobbanásra, a halálsikoly utánzatra, még a hideg is kirázta. A ki a franc az, kérdésére a barátja mély baritonja robbant az éterbe.

Én vagyok! Csaba!

Na mi a fenét akarsz vasárnap?

A költő barátságos kérdésére Csaba, aki a Miskolci Harsona főszerkesztője- közölte, hogy kellene egy vezércikk augusztus huszadikára az újságba, az ünnepről. A mikorra kérdésre az azonnal válasz, költőnk számára egy cseppet sem volt meglepő, hiszen régi barátság volt az övék. A honoráriumot feszegető költői kérdésre is egyértelmű felelet lehetett csak: a szokásos! Ja, egy kis bónuszt is feldobok a sürgősség miatt! –mondta Csaba, evvel is jelezve a cikk sürgősségét, aktualitását.

Költőnknek a matematika sosem volt az erőssége, de azt rögtön kiszámolta, hogyha a nullát megszorozzuk akármivel, az nulla marad. Ennyiért simán megteszem sürgősséggel, ha már a barátom vagy, és ne mond azt, hogy anyagias lennék. És, és örülök, hogy mindig a legjobb döntést hozod meg, hiszen Esterházyt, vagy a Nádast is felkérhetted volna a cikkre. Ja, ha neked költő kell, hát legyen. No, de, hogy neked is legyen egy kis szívás így vasárnap ebéd előtt, hát kedves barátom, kapj elő vagy három Á/4 es papírt és máris diktálom sürgősséggel. Na, akkor írd!

ÉLJEN AUGUSZTUS HUSZADIKA! 

ÉLJEN ÁLLAMALAPÍTÓ SZENT ISTVÁN ÜNNEPE!

Ezt nyugodtan leírhatod. A következőket viszont csak diktálom, aztán majd add oda a szerkesztődnek, majd ő eldönti, hogy mit lehet, szabad ma éljenezni, mert én már semmit sem tudok. A múlt rendszerben, mai nevén „átkos” az alkotmány ünnepe is volt, ha jól emlékszem. Ma már új alkotmányunk van, és ha jól vagyok tájékozódva, Európa szerte nagy a visszhangja, hiszen sokan kritizálják. A fene, tudja, hogy most mi van! Tudod a múltkori írásomból, hogy a híradót sincs kedvem már nézni. Szerintem erre ne térj ki, biztos, ami biztos.

Lehetne írni az új kenyér ünnepéről is, de ez, mint köztudott még a Horthy rendszerből maradt ránk, vagyis akkor kezdték ünnepelni. Az egyházaknál, a templomokban nagyon sok helyen, megáldják, megszegik ilyenkor az új kenyeret, de én már azt sem tudom melyik vallási gyülekezett számít hivatalos egyháznak ebben az átalakuló világban ma.

Én mindenesetre, továbbra is Istenben hiszek, biztos, ami biztos. Másban, miben is lehetne ebben a nagy változó korban. Nekem ő maradt, meg talán az államalapító. Nos, az tényleg nagy ember volt. De ezt csak neked mondom zárójelben. Szóval én nem szeretnék politizálni, úgyhogy ha rám hallgatsz, csak annyit írsz le:

ÉLJEN AUGUSZTUS HUSZADIKA!

Azt teszel, amit akarsz, de én a helyedben megfogadnám a baráti jó tanácsot. Tudod, ez a tuti! 

Jó, és most válaszolok arra a kérdésre is, hogy egy mai kortárs költő számára mit is jelent augusztus huszadika.

Bocs. A feleségem hallgatózik, mert bekiabált, hogy írjam be a cikkbe, hogy augusztus húsz után mindig felmegy a liszt ára és már a múlt héten is mondta vagy kétszer, hogy vegyek vagy tíz kilót. Ja, ha már így megszakították a gondolatmenetemet, szerinted nem kellene leközölni, hogy augusztus tizennyolcadikán, megünnepelve, tudod mit, hát az államalapítást, teniszversenyt rendeztünk Miskolc-Tapolcán, és én a legidősebb, hogy elvertem a sok fiatal taknyost. Szóval mi a sporttal ünnepeltünk. Én speciel sosem felejtem el! Mármint a mellényeteket, ami az ünnepre való tekintet nélkül is néha nagy, persze, hogy rátok.

Jó hagyjuk. Na, mondom tovább:

2012. Augusztus Huszadika a költő számára egy olyan jeles dátum, ünnep, amikor elkezd bizakodni.

Hisz és bízik benne, hogy holnaptól olcsóbb lesz, a kenyér, a benzin, az élelmiszer, a ruha, a cipó a műszaki cikkek, ha meg nem, hát annyit fognak keresni az emberek, hogy mindenkinek telelik rá, mint Európa számos országában, ha már oda tartozunk. Nem lesz munkanélküliség, nem lesz senki hajléktalan, azt se fogjuk tudni mi a korrupció, és egészségügyi ellátásunk Európa élvonalához közelít. A frank hitelesek boldogan élnek, a bankok megbízhatóak, a vállalkozások virágzanak, fejlődik a gazdaság, a valutaalap képviselője sírva kéri a miniszterelnököt, hogy csak egy kis biztonsági tartalék, készenléti hitelt fogadjon el.

A költő bort, búzát és békességet és minden földi jót is kíván még mindenkinek a fentieken kívül határainkon kívül és belül.. A költő hisz, és bízik, hiszen szakmája az álmodozás!

Ja, majd el felejtettem azért legyen az idén tűzijáték is több százmillióért, és rengeteg ünnepség, cirkusz és kenyér, és a politikusok szeressék egymást a parlamentben, vagy legalább ne gyalázzák!

Szóval Csabikám ez a költő álmának egy része, augusztus húszra!

És, ha már mindig a költőt emlegettem, hát zárjuk a cikket egy verssel:

 

A költő a vízen járást

Régóta tanulta,

Mikor huszadika előtt

Eljött a főpróba.

 

A tűzijáték előtt

Került volna sorra

De sajna belefúlt

A gyakorló tóba.

 

Az égi fesztivált

Sokan megnézték

A költőt a vízben

Még ma is keresték.

 

Nos, ennyi a cikk! Régen is volt csasztuska, add, oda Bélának zenésítse meg, hozzuk vissza a divatba. Hogy, hogy minek? Igazad van, ez egy marhaság. Hagyjuk!

 

Na, szóval kész vagyunk. Húzd, meg, ahogy akarod a cikket! A végére viszont szerintem ezt írd:

 

Éljen Augusztus Húsz! Éljen államalapító Szent István Ünnepe!

Ez biztos! Talán?

Szia, te nem várt vasárnapi sikoly!Ocsenás Gábor További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu