Technika
Kihajózik a Constitution
2012. augusztus 18. szombat 23:16 | AN Forrás: Yahoo News
Az amerikai haditengerészet első darabja Nova Scotiánál összecsap a brit Guerriere-rel











Boston – Két évszázad telt el azóta, hogy ütközetet nyert, és most újra vízen van az Egyesült Államok legrégibb hadihajója. A USS Constitutiont első ízben 1797-ben bocsátották vízre – ma, vasárnap pedig újra kihajózik, igaz, csak tíz percre, a bostoni kikötőből.
.
Az Államokkal egyidős hajó arról nevezetes, hogy az 1812-ben vívott háborúban legyűrte a britek büszkeségét, a HMS Guerriere-t. A Constitutiont az utolsó három évben újították fel, és ez lesz az első alkalom 1997 – „születése” 200. évfordulója – után, hogy kihajóznak vele a nyílt tengerre.
.
A hajó majdnem végigszolgálta az egész tizenkilencedik századot; vontatás nélkül 1881-ben közlekedett utoljára. 1812. augusztus 19-én Issac Hull kapitány parancsnoksága alatt ütközött meg Nova Scotia partjainál a Guerriere-rel. A csatára kritikus időkben került sor, a fiatal Amerikának nem mentek a harcok: Detroit városa csak egy héttel korábban hódolt be – gyakorlatilag érdemi ellenállás nélkül – a briteknek.
.
 
.
A 200. születésnapján, 1997-ben
.
A Guerriere azonban alulmaradt a nála nehezebb és hosszabb Constitutionnel szemben. A két hadihajó közvetlen közelről vívott tűzpárbajt, egy alkalommal még össze is ütköztek a harmincöt perces viadal során. Az amerikai hajó huszonnégy fontos ágyúi szétlőtték az ellenfél árbocait, míg a brit tizennyolc fontos lövedékek gond nélkül áthatoltak a Constitution két láb vastag tölgyfa hajótestén. A megmérettetés azonban végül a Constitution javára dőlt el.
.
A megnyert ütközet stratégiailag semmit nem javított az amerikai esélyeken, pszichológiailag azonban a legjobbkor jött. Brit hajót már nagyon rég nem győzött le a tengereken senki, és ez a győzelem hozzásegítette a fiatal köztársaságot ahhoz, hogy morális tartását megerősítse.
.
A mai tízperces útra hatvanöt tagú legénységet kap a Constitution, amelynek harminchat vitorlájából csak négyet bontanak ki. A vontatóhajók óvatosságból készenlétben fognak állni, de mindenki bízik abban, hogy a matuzsálem gond nélkül megteszi a rövid utat, amelyet esetleges kedvezőtlen időjárás esetén elhalasztanak.

Forrás:nepszava.com
 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.




© 2010 miskolciharsona.hu