Technika
Házat nyomtathatunk a Holdra
MTI, Index,2012. augusztus 13., hétfő 15:01
Háromdimenziós óriásnyomtatóval segítene a lakásproblémákon Behrokh Khoshnevis,
a Dél-Kalifornia Egyetem mérnökprofesszora. Technológiájával (Contour Crafting) 20 óra alatt fel lehet húzni egy komplett házat.
 
 

A mérnök szerint a módszerrel gyorsan újjáépíthetők a katasztrófa sújtotta területek, felszámolhatók harmadik világ nyomornegyedei, de a 3D printer akár a Holdon és a Marson létrehozandó kolóniák előzetes, ember jelenlétét nem kívánó felállításához is igénybe vehető.
 
 
 
Nyomtatott holdbázis
 
A hatalmas, magánál az épületnél is magasabb nyomtató sajátos öntési módszerrel, betonból húzná fel rétegenként a számítógépen megtervezett házat, közben a víz- és villanyvezetékeket is beépítené a falakba, csupán az ajtókat és ablakokat kellene utólag behelyezni.
 
Az eljárás rendkívül gazdaságos, gyors, és a robottechnológiának köszönhetősen a falak festését és a csempézést is meg lehet oldani vele. A professzor beszámolója szerint egész lakótömbök építhetők nyomtatóval, ami nem azt jelenti, hogy a lakásoknak egyformának kellene lenniük, hiszen - mint hangsúlyozta - csupán a számítógépes terven kell változtatni az egyéni jelleg megteremtéséhez.
Forrás:index.hu

 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu