Sport
London 2012 - Berki aranyérmes, Hidvégi nyolcadik lólengésben 
Spiller István, az MTI különtudósítója jelenti: London, 2012. augusztus 5., vasárnap (MTI)
Berki Krisztián fantasztikus gyakorlattal aranyérmet nyert lólengésben vasárnap a londoni olimpián. A finálé másik magyar szereplője, Hidvégi Vid nyolcadik lett. Berkié a magyar csapat harmadik aranyérme a mostani játékokon.
 
    Berki a magyar tornasport történetének 15. olimpiai aranyérmét szerezte, ezen a szeren pedig Pelle Istváné (1932), Magyar Zoltáné (1976, 1980) és Borkai Zsolté (1988) után ez az ötödik magyar elsőség. Ezt megelőzően legutóbb Csollány Szilveszter nyert aranyat magyar tornászok közül, ő 2000-ben, Sydneyben gyűrűn bizonyult legyőzhetetlennek.
    A finálé előtt mindenki Berki-Smith összecsapást várt Európa egyik legnagyobb csarnokában, a tornaviadalon 16 500 néző befogadására alkalmas és csordultig megtelt North Greenwich csarnokban, közismert nevén az O2 Arénában. Még Katalin hercegnő is kilátogatott a helyszínre, és éppen a lólengéshez közeli szektor fölött foglalt helyet.
    A magyar tornász - aki a szer kétszeres világ- és hatszoros Európa-bajnoka - a múlt szombati selejtezőben rontott, csak ötödik lett, míg Hidvégi harmadik volt akkor, Smith pedig parádézott. A hazai kedvenc azóta a csapatdöntőben is sziporkázott, és az együttessel végül bronzérmes lett. 
    Smith Pekingben bronzérmes volt lovon, a 2010-es vb-n Berki mögött lett második, és három kontinensviadalon végzett másodikként (kétszer magyar riválisa mögött). Most erősen fogadkozott, hogy ezen a szeren ő lesz az első brit olimpiai bajnok.
    Először a tavalyi vb-n és Eb-n ezüstérmes francia Cyril Tommasone-t szólították (15,141 pont). Következett a 2010-es vb-n bronzérmes, negyedik olimpiáján szereplő olasz Alberto Busnari, aki remek gyakorlattal rukkolt elő (15,400). 
    Harmadiknak Hidvégi, a tavalyi vb negyedik helyezettje lépett a szerhez, ám rontott, leesett, ezért kevés pontot kapott (14,300).
    Következett a finálé másik brit résztvevője, a csapatban ötkarikás bronzérmes, lovon Eb-hatodik Max Whitlock, s ő nem hibázott. Nagy taps és 15,600 pont volt a jutalma.
    Ötödik volt a sorban Berki, aki parádés, látványos, anyagerős gyakorlatot adott elő a tőle megszokott hatalmas ollókkal. A pontozók 16,066-ra értékelték produkcióját, ezzel toronymagasan az élre állt. Az anyagerősségre 6,9-et, az előadásra 9,166-at kapott. Több helyről "Köszönjük, Krisztián" hallatszott a lelátóról.
    Következett két esélytelenebb tornász, az ukrán Vitalij Nakonyecsnij (14,766) és az orosz David Beljavszkij (14,733).
    A sort Smith zárta, és amikor szólították, majdnem felrobbant a hangzavarban az aréna. Mivel Berki előtte pompás gyakorlatot adott elő, a hazai versenyzőnek kockáztatnia kellett. Nem a látványra, hanem az erősségre ment rá, és jól bírta végig. Mindenki visszafogott lélegzettel várta az eredményt, közben a két rivális kezet fogott. Smith pontszáma 16,066 lett, azaz ugyanannyit kapott, mint Berki, ám a magyar kiviteli pontszáma magasabb volt (9,166-9,066), ezért Berkié lett az arany, Smith-é az ezüstérem.
    "Egyelőre még nem tudom felfogni mindazt, ami történt" - nyilatkozta röviddel az eredményhirdetés után Berki. "A bevonulásnál a sírás kerülgetett, nagyon jólesett, hogy ennyi magyar volt a csarnokban. A gyakorlatomban most nem tudok és nem is akarok hibákat keresni, megcsináltuk, amiért jöttünk, és ez a legfontosabb. Azt hiszem, épp a legjobb pillanatban alakult minden megfelelően a győzelemhez. Nagyon boldog vagyok. Azt kell mondanom, hogy amit a két angol fiú csinált, az előtt le a kalappal, őket biztosan jobban nyomta a tét, hiszen hazai közönség előtt szerepeltek az olimpiai döntőben". 
    "Amikor befejeztem a gyakorlatomat, hittem benne, hogy én nyertem" - jelentette ki Smith. "Sajnos nem így történt. Krisztián nagyszerű gyakorlatot adott elő, és egy kicsivel jobb volt. Barátság van közöttünk, és kölcsönösen elismerjük egymást. Gratuláltunk egymás gyakorlatához, és a továbbiakban is egyre nagyobb és nagyobb erőbedobásra késztetjük egymást."
    "Nagyon örülök annak, hogy most már nem én vagyok az utolsó magyar olimpiai bajnok lólengésben" - mondta Borkai Zsolt, a MOB elnöke, a szer 1988-as olimpiai bajnoka. "Krisztián gyönyörű gyakorlatot adott elő, egyszerűen más nem kaphatta az aranyat, csak ő. És ami szintén fontos: el tudta viselni a rá nehezedő terhet. Ettől győztesek a győztesek!" 
     "Vívás, úszás, torna: hagyományos magyar sikersportágak, mindháromban van most már aranyérem" - értékelt Czene Attila, sportügyekért felelős államtitkár. "Krisztián mindenkit lenyűgözött a gyakorlatával, a brit szurkolók is érezték, hogy fantasztikus, amit most bemutatott. Remélem, este az atlétikával folytatódik a sor."
     "Fantasztikus volt! Ilyen kiélezett versenyben tudta a legjobbját adni" - összegzett Molnár Zoltán, MOB-főtikár, londoni csapatvezető. "És most már nemcsak vb-ken és Eb-ken mutathatta meg, hogy a legjobb a lovon, hanem olimpián is. Attól igazi bajnok, hogy ilyen légkörben, ilyen ellenfelekkel szemben is legyőzhetetlen volt."
    Eredmény:
    lólengés, olimpiai bajnok:
    --------------------------
   BERKI KRISZTIÁN  16,066 pont
2. Louis Smith (Nagy-Britannia) 16,066
3. Max Whitlock (Nagy-Britannia) 15,600
...8. HIDVÉGI VID 14,300
 
 
 
Olimpia-London2012-torna 
London 2012 - Berki hosszú útja a bajnoki címig
 
Spiller István, az MTI különtudósítója jelenti:
    London, 2012. augusztus 5., vasárnap (MTI) - A 27 esztendős Berki Krisztiánnak nagyon hosszú és rögös út vezetett a londoni olimpiai bajnoki címig lólengésben, a hagyományosan "magyar" szeren.
 
    Az újpesti tornász a 2008-as pekingi olimpián nem indulhatott, mert a 2007-ben rendezett világbajnokságon "csak" második lett, s akkor a kvótához a szerspecialistáknak vb-arany kellett. Pedig addigra ő már háromszor nyert Európa-bajnokságot, és a világon is csupán a kínai Hsziao Csin (Xiao Qin) volt nála jobb. Berki később még újabb három Eb-címet söpört be, és már a 2010-es, majd pedig a 2011-es vb-n sem talált legyőzőre. 
    A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) közben a londoni játékokra módosította a korábbi kvalifikációs rendszert. E szerint a Berkihez hasonló tornászoknak fő számukban dobogóra kellett állniuk a 2011-es vb-n, illetve további két szeren a vb-átlag legalább 85 százalékát el kellett érniük. Lovon Berki végül győzött, a másik két szerén - gyűrűn és nyújtón - pedig, ha nem is könnyen, de összejött az előírt eredmény, így tavaly október óta készülhetett a játékokra. 
    Az út tehát végül "szabaddá vált" előtte az olimpiai aranyéremhez, csakhogy közben a pekingi bronzérmes Louis Smith személyében új és talán a korábbiaknál is erősebb ellenfél "jelentkezett be" a londoni első helyért. Berki az idei Eb-n ugyan egyszer már legyőzte őt, ám a brit versenyző erősen fogadkozott, hogy az olimpián legyőzi legnagyobb riválisát, és ő lesz a szer első brit ötkarikás bajnoka.
    Londonban aztán Berki a selejtezőben alaposan ráijesztett az érte szorítókra, a selejtezőben kétszer is hibázott, s csak ötödik lett, eközben Smith a kvalifikációban, majd később a csapatverseny döntőjében is nagyon meggyőző gyakorlatot mutatott be. Ennek ellenére tudott most vasárnap Berki olyan gyakorlatot előadni, amely szinte hibátlan volt. Smith előtt szólították, és a brit már tudta, csak a legerősebb, 7-es anyagerősségű gyakorlatával van esélye a győzelemre. Berki gyakorlata 6,9-ből indult, ehhez adódott hozzá a kivitelezés, amiben viszont ő jobb, és most - az azonos 16,066 pont miatt - éppen ez döntött a javára.
    Berki a testi adottságait, hosszú lábait kihasználva főleg a látványos elemeket részesíti előnyben, nagyon magas, szinte függőleges ollóival kápráztatja el a szurkolókat, ugyanakkor Smith főleg az erőelemekkel színesíti gyakorlatát. Most a látvány - ha hajszállal is - legyőzte az erőt, ezzel Berki lett az olimpiai bajnok.
 
Hirdetés:katt   


Olimpia-London2012-torna 
London 2012 - Magyar Zoltán: Berki fantasztikus volt
 
    Budapest/London, 2012. augusztus 5., vasárnap (MTI) - Talán élete legjobb gyakorlatát bemutatva nyerte meg Berki Krisztián a lólengést a londoni olimpián Magyar Zoltán, a szer korábbi kétszeres ötkarikás bajnoka, s sportág hazai szövetségének (MATSZ) elnöke szerint.
 
     "Fantasztikus gyakorlat volt Krisztiáné, szerintem élete legjobbja - idézte az 1976-os és az 1980-as játékok aranyérmesét a MATSZ hírlevele. - Mindenképpen megérdemelte az olimpiai aranyat. Köszöntöm az olimpiai bajnokok között. Az az igazság, hogy a nap folyamán nagyon ideges voltam, de bejöttem a csarnokba és megnyugodtam, éreztem, hogy meglesz."
    "Hú, öregedtem, de nagyon sokat. Még fel sem fogtam, mi történt. Nagyon-nagyon boldog vagyok, szavakban ki sem tudom fejezni - nyilatkozott Kovács István vezetőedző, Berki trénere. - A gyakorlata teljesen rendben volt, de az utunk ideáig nem volt zökkenőmentes. A válla miatt később kezdtük a felkészülést az olimpiára, kevés időnk maradt. Krisztián néha túlpörgött, úgy kellett visszafognom. A múlt hétvégén a selejtezőre így még nem került csúcsformába, de én úgy számoltam, hogy mostanra jön ki a csúcsforma. Így is lett. Ez az egy hét nagyon, de nagyon hosszúnak tűnt itt kint, elfáradtam. Bevallom őszintén, ezt még Krisztiánnak sem mondtam, de majd leülünk és átbeszéljük, hogy rajtam nagy volt a nyomás az elvárások miatt, engem ez nagyon stresszelt, de már túl vagyunk rajta."
 
 
Forrás:MTI 2012. augusztus 5., vasárnap 20:31 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu