Technika
Mosolyra tüzel a 4,5 tonnás robot
Index,2012. július 31., kedd 10:11
Az elmúlt időszakban többször is hírt adtunk olyan fejlesztésekről, amelyeknek különféle robotok voltak a főszereplői.
 A Japánban most bemutatott, Kuratas nevű modell kicsit kilóg a sorból: tudományos jelentősége nincs sok, viszont több millió sci-fi rajongó álmát váltja valóra.
 

 
A mechák, avagy emberszabású óriásrobotok a szórakoztatóipar számos területén előkerültek már. Volt mechás szerepjáték, és a filmvilágban is többször előkerült valami nagyon hasonló: a legkézenfekvőbb példák talán a második Alien-filmből és a Mátrix: Forradalmakból érkeznek, de a Power Rangersben is egy nagy robot került elő, ha a szereplők egyesítették erejüket. Azt azonban, hogy pontosan mire lennének képesek több méter magas, fegyverekkel felszerelt gépek, talán a számítógépes Mechwarrior-játékok mutatják meg a legjobban.
 
 
A Suidobashi nevű cég most bemutatott prototípusa azonban már a valóság: 4,5 tonnás, dízelmotor hajtja, végsebessége 10 kilométer óránként, ami a délutáni csúcsforgalomban még sok is. Ezt a sebességet egyelőre kerekeken éri el, de már tervben van a lábakon járó változat is. A robot irányítására több módszer létezik: a kötelező Kinectes-mozgásérzékelős megoldás mellett Kuratas telefonon, 3G-s kapcsolaton keresztül, illetve egy speciális joystick segítségével távolról is mozgatható, de az igazi móka az, amikor az ember beül a nagyjából három méter magasan elhelyezett irányítófülkébe. Mint minden valamirevaló mecha, Kuratas is rendelkezik fedélzeti fegyverzettel. A rakétavetőből vízsugár löki ki a töltetet, és ahogy a használati utasítás fogalmaz, még az sem lehetetlen, hogy időről-időre el is találja a célt. Sokkal hatékonyabbnak tűnik a percenként hatezer lövésre képes airsoft-gépágyú, aminek elsütéséhez elég, ha a mecha pilótája elmosolyogja magát.
 
 
A megvalósult kockaálom gyártója már fogadja az előrendeléseket, a témához kifejezetten illő weboldalon bárki összekattintgathatja magának a megfelelő extrákat. A fegyverzet összeállítása mellett a rendelés fontos részét alkotja az is, hogy szeretnénk-e pohártartót a robotba, illetve az irányítófülke kárpitjának színét is kiválaszthatjuk. Az alapmodell ára 1,3 millió dollár körül alakul, az összes extrával bőven átléphető a kétmilliós összeg is. A készítők tisztában vannak azzal, hogy az ár nehezen összeegyeztethető az átlagos rajongó keresetével, de abban bíznak, hogy gazdag olajsejkek rendelnek annyit a robotból, hogy elindulhasson a sorozatgyártás.
 
Forrás:index.hu További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu