Sport
London 2012 - Szilágyi Ároné a 13. egyéni kardarany
Lódi Renáta, az MTI különtudósítója jelenti: London, 2012. július 29., vasárnap (MTI)
A kardozó Szilágyi Áron az olimpiák történetében a fegyvernem 13. magyar egyéni aranyérmét gyűjtötte be vasárnap Londonban.
 
    Magyarország eddig egyéniben 12, csapatban pedig 10 karddiadalt aratott az ötkarikás játékokon. Egyéniben a mostani sikert megelőzően legutóbb, 1992-ben Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság jelenlegi sportigazgatója tudott győzni.
    Az előző két londoni olimpián is magyar vívóé volt a kardvívás aranyérme: 1908-ban Fuchs Jenő, 1948-ban pedig a legendás Gerevich Aladár győzött.
   
Az eredményhirdetésre Vangelis híres zenéjére, a Tűzszekerek című film betétdalának dallamaira vonultak be a dobogósok az ExCeL központ vívócsarnokának közepére. A harmadik helyezett orosz Nyikolaj Kovaljov és a második olasz Diego Occhiuzzi köszöntése után a bajnok, Szilágyi Áron ugrott a dobogó tetejére, a csarnok közönsége - leginkább persze annak magyar része - eksztázisban ünnepelte, ő pedig mosolyogva integetett körbe. Ezután - a 2012-es játékokon először - felcsendült a Himnusz, amelyet a 22 éves magyar sportoló megpróbált végigénekelni, bár nem volt könnyű dolga, mert egy kissé gyorsított változat hangzott el.
    A ceremónia után, a pástról lejövet többek között Szabó Bence és Borkai Zsolt, a MOB elnöke várta Szilágyit, akit feldobáltak a levegőbe.
 
 
MTI 2012. július 29., vasárnap 21:08

 
 
Olimpia-London2012
London 2012 - Szilágyi: kihoztam magamból a maximumot
 
Ambrus Gábor, az MTI különtudósítója jelenti:
    London, 2012. július 29., vasárnap (MTI) - A kardozó Szilágyi Áron örül, hogy teljesítményét nagy elődjéhez, az 1948-as, szintén londoni ötkarikás játékokon győztes Gerevich Aladáréhoz hasonlítják, de egyelőre nem tudta feldolgozni, mit jelent olimpiai bajnoknak lenni.
 
    "Örülök, hogy Gerevich Aladárhoz hasonlítottak, mert fia, Gerevich György volt a nevelőedzőm, s iszonyatosan sokat köszönhetek neki. Sajnos, 2008 óta már nincs velünk" - nyilatkozott a 22 éves vívó, aki magabiztos versenyzéssel szerezte meg az aranyérmet.
    "Úgy érzem, a maximumot kihoztam magamból, folyton a topon kellett lennem, ami nagyon nehéz volt. Ahogy egy kicsit elkalandozott a figyelmem, mint a negyeddöntőben a német vívó ellen, máris feljött az ellenfél. Igyekeztem mindig a következő meccsre koncentrálni, nem figyelni másra. Próbáltam azt mutatni, hogy az égvilágon semmi sem zökkenthet ki, sokat dolgoztunk azon a mesteremmel, hogy ne idegeskedjek azét, mert én vagyok az egyetlen magyar kardozó az olimpián."  
    Szilágyi Áron hozzátette, még nem fogta fel, mit jelent olimpiai bajnoknak lenni.
    "Egy órája vagyok olimpiai bajnok, de biztos hetek kellenek hozzá, hogy ezt feldolgozzam. Most csak hihetetlenül felszabadult és boldog vagyok, semmi mást nem akarok, csak megölelni a szeretteimet."
    Szilágyi azt mondta, nem érezte tehernek, hogy egyedüli kardozóként jutott ki az olimpiára, amelyről a csapat lemaradt.
    "Nem én fogom megmenteni a magyar vívást, ez nem ilyen egyszerű, egy fecske nem csinál nyarat. Vannak a vezetésben megfelelő emberek, akik ezen dolgoznak. Az én feladatom, hogy ha Rióban lesz kardcsapatverseny, ott legyünk a csapattal."
    Kamuti Jenő, a magyar londoni vívócsapat vezetője úgy vélekedett, az a szellemesség és koncentráltság, ahogy Szilágyi Áron vívott, csak Gerevich Aladáréhoz hasonlítható. 
    Szabó Bence, aki az 1992-es barcelonai olimpián nyert a férfi kardozók versenyében, s most a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatója, már a döntő előtt megjósolta Szilágyi Áron diadalát.
    "Elképesztő koncentráltsággal vívott egész nap. A tét feldobta, nem bénította meg. Szellemes, jó vívást mutatott be, abszolút megérdemelten lett aranyérmes."
    Szabó Bence elárulta, az olimpia előtt azt kívánta Szilágyi Áronnak, ismerje meg azt az érzést, milyen a dobogón állva a magyar himnuszt hallgatni.
    "Konokul, profi módon készült, egy pillanatig nem volt kétséges a győzelme. Remélem, a sikeres olyat erőt ad neki a jövőre nézve, hogy a csapatot is győzelemre tudja vezetni."
 
 
MTI 2012. július 29., vasárnap 21:46
 
OS 
OS - Kardvívó-legenda született
 
    Budapest, 2012. július 29., vasárnap (OS) - Őszinte szívvel gratulálunk Szilágyi Áronnak, aki a magyar kardvívás legfényesebb hagyományait idéző győzelmével a londoni magyar olimpiai csapat első aranyérmén túl ma egy ország ámulatát és nagyrabecsülését is elnyerte!
 
Fuchs Jenő, Pósta Sándor, Tersztyánszky Ödön, Jekelfalussy Piller György, Kabos Endre, Gerevich Aladár, Kovács Pál, Kárpáti Rudolf, Pézsa Tibor és Szabó Bence után ma Szilágyi Áron is csatlakozott a méltán világhírű magyar kardvívás legendáinak sorához. Aki ma csak egy pillanatra is elkapta Áron mindenre elszánt tekintetét, tudja: e mindössze huszonkét éves fiatalember világraszóló győzelme a temérdek munka mellett az erő, a bátorság és az elszántság diadala volt. Szívből kívánom, hogy Áron ereje, magabiztossága és küzdőszelleme minden magyar olimpikont megérintsen! Amennyiben így lesz, csodaszép napok várnak ránk! Mesterházy Attila elnök 
    Kiadó: MSZP-Országos Központ
 
-------------------------------------------------------------------
 
 
Forrás:MTI 2012. július 29., vasárnap 21:26 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu