Kultur
Ha egy nő feláll a székből
Megismerkedtem egy ,nyitott, talpraesett, csinos emberrel.S rendelkezem egy olyan szokással, hogy ezt, amint tehetem , elmesélem másoknak. Most sem történt ez másképp. 
Elmeséltem; megismerkedtem a Batóné Jucival, de lehet ő Bató Juci, vagy lehet szimplán:Juci.Én ezt kedvelem a legjobban, a „szimplán” Jucit. 
Tartott az ismerősi körömben Juciról az „előadás”, mikor is valaki közbeszólt, hogy az nem lehet az a Juci, mivel az a személy nem nyitott,nem talpraesett és semmi esetre sem csinos. Folyt a szócsata, próbáltuk szűkíteni a kört, helyre, vállalkozásra és úgy tűnt egy Juciról beszélünk, de én nem akartam tovább vitázni, inkább utánajártam ennek a kettőségnek. Lett is eredménye.
 Íme.
A Batóné Juci „megnevezés” a férjével közösen indított vállalkozás idejéből való. Tizenéves évek végén, huszonéves évei elején. kezdődött a Kazincbarcikán működő vállalkozás elindítása. Rengeteg munka, folyamatos kapcsolatépítés, közben születik két leánygyerek. 
A munka bár sok, de a nő részéről főként ülőmunka. A vállalkozás megteremti a család számára az anyagi biztonságot, mai napig fenntartja az anyagi jólétet, de valami mégis hiányzik.
2000-ben fogalmazódik meg először Juciban, hogy ki kell ebből lépni. A cég eltartja őt, de ez a vonal már nem az övé. , mást akar. 
Akad az ember életében olyan helyzet, hogy szeretne lépni, csak nem tudja hova, nem tudja miként. Akkor ő kick- boxolni kezdett, s megszabadult súlyfeleslegétől, nem csupán a mozgásnak, hanem az átmeneti étrendbeli változtatásnak köszönhetően is. Nem tartott sokáig. Pár röpke év alatt visszatért a súly, s mellé még jó néhány kiló, s visszatért Juci is abba az állapotba, amiből szabadulni akart. A folyamatos ülőmunka, a folyamatos kapcsolattartás az ügyfelekkel, folyamatos stressz, szaporodó súlyfelesleg. 
Talán, mert 40. életévébe lépett, talán mert az égiek is így akarták, barátnője elráncigálta magával egy jó hangulatúnak beharangozott zumba órára.

 
 
A hangulat valóban jó volt, a helyszín- egy füstös klub egyik terme- viszont nem. Az oktatók kérdezték, ismer –e valaki  az órának megfelelő helyszínt. Juci ismert, s mivel mindenféleképpen szerette volna Kazincbarcikán tartani a csapatot, ezért keresett további helyszíneket. A két oktató mindig őt kereste meg, szórólap írás, más célcsoportok keresése, s mindenféle csip-csup ügyek kapcsán. 
 A kapcsolat szorosabbra fűződött, s legalizálódott, Juci elővehette marketinges tanulmányait.  Mint a zumba oktató Sárváry testvérek menedzsere, elindította saját vállalkozását, kilépett a petyhüdt állapotból, fizikálisan, s mentálisan is. 
Szervezte az oktatók életét, s  elkezdte átformálni a sajátját. Párhuzamosan nőtt a heti óraszámok , s az ő általa mozgással töltött idő aránya. A felesleg eltűnt róla.
Nem csak a mozgásra figyelt oda, hanem az étrendjére is, nem követve semmilyen irányzatot, hanem azokból kitalálni a sajátját. Sikerült.
A pozitív változás a családban is elindult, férje két ruhamérettel kisebb, s ő is odafigyelt a rendszeres mozgásra, lányai szintén résztvevői a zumba óráknak, s továbbtanulásuk célja a mozgás lett. 
Juci pályára állította az életét, az őt körülvevő emberek életét. Ezen emberek létszáma pedig egyre nő.Kazincbarcikát kinőtték, legnagyobb termeivel, legnagyobb létszámú óráikkal, terjeszkednek a város közelében, s most eljutottak Miskolcra. 
A cél egy saját, egyéni márka, hiszen a menedzselt oktatók kreatívak, tehetségesek, 70-80 %- ban saját, egyedi koreográfiával dolgoznak.
Egyre több a lehetőség, egyre több a nyitott kapu, hiszen szerepel már repertoárjukban az aqua zumba, szerepel a színvonalas rendezvényeken való részvétel, szerepel a hazánkban elindított többnapos zumba tábor, s szerepel a külföldi nyaralással egybekötött tábor. A listának nincs vége, folyamatos a keresés, az új lehetőségek megtalálása. 
Nincs fáradtság, nincs idegeskedés, ingerlékenység, mert az ember elégedett, kiegyensúlyozott emberrel találkozik, ami nem csupán nekem szól, hanem mindenkinek, legfőképpen Juci saját életének.
A zumbával,, s annak vonzataival vált teljessé az élete. Szervez, emberekkel ismerkedik; újabb és újabb „mozgócsapatot” állít össze, ,új barátokat szerez mozgásban van az élete. Ha valahol hiba keveredik az általa felépített gépezetbe, nem a körülményt, nem másokat okol, minden esetben saját magát.
Családja felnéz rá, nem csak anya, nemcsak feleség, barát lett.
Nézzünk fel rá mi is…a vátozás csupán ennyi… Fel kell állni a székből.
 
Ferencz I. Adrienn
 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu