Technika
Titokzatos űrsikló-robot landolt Kaliforniában
2012. június 17. vasárnap 11:55 | AN Forrás: Reuters
Vandenberg légbázis – Titkos küldetést hajtott végre az X-37B jelzésű szerkezet,
amely szombaton kora hajnalban landolt Kaliforniában. Korábban kellett volna érkeznie, de az időjárási viszonyok nem tették lehetővé a landolást a tervezett időben.

.
A pilóta nélküli, többször felhasználható szerkezetet a Boeing készítette, és ismeretlen küldetése során több mint egy évet – 469 napot – töltött odafenn, és ezalatt 91 millió mérföldet tett meg. A 11 ezer font súlyú tesztjármű 29 láb hosszú, szárnyfesztávolsága 15 láb. Külsőre úgy fest, mint a NASA nemrég nyugdíjba küldött űrrepülőgépeinek miniatürizált változata.
.
A szerkezet 2011. március 5-én állt föld körüli pályára, ám az illetékesek már akkor sem árultak el róla szinte semmit, és rakománya – ha volt egyáltalán – is titkos. Hírlapi spekulációk szerint vagy valamilyen új technológiát próbáltak ki az X-37B-vel, vagy a világ első hírszerző űrrepülőgépe tevékenykedett az űrben 469 napig.

.
Tom McIntyre alezredes, az X-37B programigazgatója annyit árult most el, hogy az új kísérleteknek valóban közük van az űrsiklóprogram végéhez, lévén most ez az egyetlen program, ami lehetővé teszi, hogy a Légierő bizonyos új technológiákat próbáljon ki, ám anélkül, hogy emberi életeket tenne kockára.
.
A gépből két darabot építettek, ezúttal a második tért vissza. Az első X-37B a tervek szerint valamikor ősszel indul útnak, de ezzel kapcsolatban sem közöltek részleteket, még a dátum is ismeretlen.

Forrás:nepszava.com
 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu