Technika
Napelemek a nappaliban - Figyelemre méltó innováció a napenergetika területén
2012. június 4., hétfő 8:00 - REsource IngatlanInfó,Patkó Gábor
Napelemek a háztetőn, a város határában vagy egy áruház oldalán – manapság már nem keltenek komoly feltűnést. De mi lenne, ha valaki otthon, a szoba közepén is megoldást tudna kínálni a napenergia hasznosítására?

A nap­energia hasznosításában rejlő elméleti potenciál hatalmas, meg­felelő műszaki és technológiai meg­oldásokkal könnyedén kielégíthetné az emberiség energiaéhségét, ezen technológiák azonban nem állnak rendelkezésre. A napenergia áramtermelési célú használatára jelenleg két meghatározó technológia létezik: a fotovoltaikus napelemek használata, valamint a nap hőenergiájára alapozó koncentrált napenergetika (CSP) megoldások. Előbbi esetében alapvetően a fotoszintézis leutánzása zajlik félvezetők felhasználásával, míg az utóbbinál a nap hőenergiáját használják fel gőz fejlesztésére, és egy turbina meghajtásával termelnek villamos energiát.
 
 
Hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtized során a napenergia-piac. Európa-szerte nagyméretű naperőművek épültek, és ugyancsak elterjedtek az alapvetően kisméretű, háztartási napelemek is, amelyek elsősorban a háztartások áramfogyasztását hivatottak (részben) fedezni, de megfelelő támogatáspolitika mellett értékteremtő befektetésekké is válhattak használóik számára.
 
 
A napelemekkel történő áramtermelés mind a mai napig az egyik legdrágábbnak minősül a megújuló energiaforrások közül, annak ellenére, hogy a költségek ennél a technológiánál estek a legnagyobb mértékben az elmúlt időszakban. Európában a napenergetikai termékek iránti kereslet csökkenése figyelhető meg, ami részben a fejlett országok ösztönzési rendszereinek visszavágására vezethető vissza. Csehországban például a robbanásszerűen beépült nagyméretű napenergia-kapacitás, illetve az általuk termelt áram után járó emelt átvételi ár már komoly nyomást fejtett ki a fogyasztói árakra, vagyis teherbírási, illetve versenyképességi problémák is felmerültek.

HIRDETÉS:társasjátékot mindenkinek!

 
A kereslet szűkülése mellett a kínálat nagymértékű növekedése volt megfigyelhető, elsősorban a kínai szereplők által üzembe állított napelemgyártó kapacitások miatt, mindez együttesen a napelemek árának meredek eséséhez vezetett. Az európai és amerikai gyártók azzal vádolják kínai versenytársaikat, hogy azok hatalmas méretű állami támogatásokban részesülnek, amelyek segítségével dömpingáron igyekeznek piacot szerezni maguknak külföldön. Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériumának egy előzetes vizsgálata igazoltnak látta a nyugati piaci szereplők aggályait, és büntetővámot vetett ki a kínai napenergetikai importtermékekre.
 
 
Miközben az olyan hatalmas energetikai cégek gőzerővel dolgoznak azon, hogy a kiforrottnak tekinthető technológiai megoldások hatékonyságát javítsák, és ezáltal megteremtsék a megújuló energiaforrások abszolút versenyképességét a jelen árampiaci feltételek között, addig a kisebb cégek igyekeznek szabadjára engedni fantáziájukat, és a mára már konvencionálissá vált megújuló energetikai megoldásokon túli, alternatív technológiákat fejleszteni. Az elmúlt időszakban az egyik legérdekesebb és legígéretesebb ilyen innováció a walesi G24i vállalat nevéhez kötődik, illetve a társaság fejlesztései által elért újabb technológiai áttöréshez.
 
A G24i egy walesi társaság, amely nap­e­lem­­ku­tatásai során az ún. fényérzékeny festett cellákra (DSC) alapuló techno­ló­gia tökéletesítésére fókuszál. A társaság alapvetően a lausanne-i egyetem pro­fesszorának, Michael Gräzelnek a felfedezéseire alapozza a fejlesztéseit, aki a DSC-technológiával kapcsolatos anyagtudományok elismert szakértője. A G24i által kínált napelemekre ennek okán hivatkoznak Gräzel-cellaként is.

 
 
A társaság által kínált vékonyfilmes, fényérzékeny festett cellákra alapuló napelemek a hagyományos napelemeknél sokoldalúbb felhasználási lehetőséget biztosítanak, hajlékonyak, és a szórt fény hasznosítására is képesek. Éppen ezen utóbbi tulajdonságukkal kapcsolatban jelentett be a G24i egy újabb technológiai áttörést, ugyanis sikerült minden korábbinál magasabb hatásfokú (napelem) anyagot létrehozniuk a szórt, beltéri fény hasznosítása tekintetében. Az új anyagtechnológiai megoldáson alapuló napelem átlagosan 26%-os hatásfokkal képes átalakítani a beltéri fényt elektromos energiává, ami jelentősen meghaladja a társaság által korábban felállított 15%-os világrekordot.
 
 
A társaság innovációját elsősorban a háztartási elektronikai eszközökhöz ajánlja, így komoly piaci lehetőséget lát a mobiltelefonok, táblagépek és egyéb kisebb szórakoztató-elektronikai berendezések területén az új napelem hasznosítására. Ezenfelül a G24i elképzelései szerint speciális beltéri napelemeik kiválthatják a háztartási eszközökben használatos elemeket, illetve jelentősen csökkenthetik a készenléti - "stand-by" - üzemmód által felhasznált hálózati energiát is. Utóbbi az Egyesült Királyságban végzett becslések szerint a teljes lakossági áramfogyasztás közel 8%-áért felel, vagyis igen jelentős energiahatékonysági lehetőségek rejlenek a G24i által fejlesztett napelemben. A társaság rendkívül optimista az új, hatékonyabb napelemfóliájukkal kapcsolatban, amelynek gyártása egyébként nem igényel jelentős beruházást a cégtől, a már meglévő gyártósoraik képesek az előállítására, miközben az eldobható elemek évi 80 milliárd dolláros piaca szinte elképzelhetetlen növekedési potenciált jelent a társaság számára.
 
 
Michael Gräzel professzort ezért az áttörésért idén Albert Einstein tudományos díjjal tüntették ki. A kutató szerint a DSC-technológia optimalizálásával beltéri viszonyok tekintetében elérhető lehet a 40%-os átalakítási hatásfok is.
 
 
A társaság innovációira alapozva nap­ener­giá­val működő, vezeték nélküli billentyűzetet is kínál, de erős termék­port­fó­lióval rendelkezik a napenergiát hasz­nosító árnyékolók, redőnyök piacán is. Több Las Vegas-i szálló alkalmazza a G24i megoldásait.
 
 
Bár az áram­termelési célú napenergia-hasznosítás megfelelő támogatási mechanizmusok hiányában még mindig meglehetősen drága, az elmúlt években tapasztalt fejlesztések és árcsökkenések egyre közelebb hozzák az energiafogyasztókhoz ezt a kimeríthetetlen energiaforrást. Miközben a világ nagy része a napenergia általi tiszta áramtermelésre fókuszál, érdemes odafigyelni az olyan kisebb cégek innovációira is, mint a G24i, amely a tiszta energiatermelésen túl igen komoly energiahatékonysági potenciált is hordoz magában.

Forrás:resourceinfo.hu
 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu